Mackmyra lanserar sin första gin

Idag kl. 10.00 lanseras Mackmyras första Gin från Lab Distillery i Systembolagets beställningssortiment. Kreatör [jin] är en ekologisk gin med en tydlig smak av enbär, citrus, lingon och hallon, producerad av craft distiller Rickard Aldén.

Kreatör [jin] är en ekologiskt gin baserad på till största möjliga mån svenska, noga utvalda färska och kravmärkta råvaror. Alla råvaror har varsamt skalats, pressats och macererats för hand för att därefter destilleras i Mackmyras klassiska kopparpanna.

– Kreatör [jin] är skapad helt utan kompromisser och jag har tillbringat flera månader med att hitta de rätta kryddorna och destillerat över 200 olika smaker under sommaren. Jag har haft en tydlig tanke om vilken karaktär vår gin skulle ha och det var precis där jag landade, om inte bättre! Jag är väldigt stolt och nöjd över resultatet, säger craft distiller Rickard Aldén.

Craft Distiller Rickard Aldén. Foto: Mackmyra

Kreatör [jin] doftar svensk skog av enbär och hallon, fräsch citrus med en fin balans av söt vanilj och kryddig kardemumma. Smaken är kryddig enbär med inslag av hallon och koriander och en frisk ton av citrus. Eftersmaken har en tydlig och lång fräsch ton av enbär och citrus. Kreatör [jin] dricks som den är eller i en klassisk gin & tonic.

– Med Lab Distillery på Mackmyra Bruk finns stora möjligheter att skapa nya exklusiva spritprodukter. Det är en spännande utveckling som vi nu kan erbjuda alla intresserade att ta del av. Timingen med gin-boomen som kommit till Sverige är perfekt med vår första produkt, en hantverksmässig ekologisk gin i superpremiumsegmentet, säger Magnus Dandanell, Mackmyras vd och grundare.

mackmyra gin
Lab Distillery vid Mackmyra. Foto: Mackmyra

Destilleriet på Mackmyra Bruk invigdes 2002 och är ett fullskaligt pot-still destilleri. Det var där Mackmyra destillerade sin single maltwhisky fram till år 2011 då gravitationsdestilleriet i Mackmyra Whiskyby invigdes och produktionen flyttades över. I maj i år togs destilleriet åter i drift under namnet Lab Distillery by Mackmyra med syfte att där utveckla nya innovativa spritkategorier tillsammans med engagerade craft distillers.

Kreatör [jin] har en alkoholhalt på 47,3 % och lanseras alltså i Systembolagets beställningssortimentet idag, med artikelnummer 86814-02 och ett pris på 393 kr.

En annan intressant nyhet från Mackmyra är deras säsongswhisky Skördetid som är resultatet av ett nära samarbete med den italienska vinproducenten Masi. Skördetid finns tillgänglig i begränsad upplaga på Systembolaget från den 17 november 2017.

Skördetid är en elegant svensk single malt whisky som har lagrats på italienska amaronefat, Masi Costasera Amarone, men samtidigt behållit grundkaraktären från Mackmyras whiskyfat. Whiskyn har lagrats i Bodås gruva på Mackmyras fat mellan åren 2008 till 2012 och avslutningsvis, till större delen, finishlagrats under sex månader på Masis fat. Doften är kryddig, fruktig och örtig med varma vinösa druvtoner och inslag av mineraler. Smaken är fruktig och kryddig av torkad frukt som russin, päron samt ingefära och vanilj. Texturen är krämig och medelfyllig. Eftersmaken är lång, fruktig och kryddig av ek med varma russin.

Masi Costasera Amarones mörkt vinröda färg återfinns på korken och förpackningen. Skördetid har en naturlig färg efter mognadslagringen. Skördetid är en whisky som kommer helt till sin rätt under mörka höst- och vinterkvällar.

Namnet Masi kommer från den vingård i Negrardalen i hjärtat av Valpolicella, Vaio dei Masi, som familjen Boscaini tog över på 1770-talet. Idag, snart 250 år senare är det Sandro Boscaini tillsammans med sonen Raffaele och dottern Alessandra som äger och driver MASI. Sandro Boscaini lanserade det första Amaronevinet Vaio Amaron Amarone i Sverige 1994 från vingården med samma namn. Vinet finns än idag på Systembolaget och får toppbetyg år efter år. Sandro Boscaini kallas i folkmun för Mr. Amarone. Masi tillverkar även Ripasso och Appassimentos.

Masi Costasera Amarone produceras i Valpolicella Classica, i norra Italien. Vinodlingarna ligger i sluttningar med utsikt över Gardasjön och solnedgången. Dagarna är längre av ljusets reflektion och det mildare klimatet, vilket ger de bästa, högkvalitativa förutsättningarna för Amarone. Masi Cosasera Amarone har lagrats mellan 28-30 månader med 80 % lagrad på kroatiska ekfat på 40-80 hektoliter och i små allierfat 20 % och kroatiska ekfat (40 % nya fat 30 % andra användning, 30 % tredje användning). Vinet har sedan lagrats på flaska i minst 4 månader.

parfymprover

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *