Mackmyra och Plantation i samarbete

Till vintern lanseras Mackmyras säsongswhisky Vinterdröm – med toner av vanilj, arrak, apelsin och sirap. Vinterdröm är början på ett nära samarbete mellan Mackmyra och romproducenten Plantation Rum. Mackmyra Vinterdröm finns tillgänglig i begränsad upplaga på Systembolaget den 2 december 2016.

Mackmyra presenterar för första gången en singel malt whisky som delvis slutlagrats på romfat från Barbados och Jamaica. För två år sedan kom Mackmyra och romproducenten Plantation Rum i kontakt med varandra och ett långsiktigt samarbete inleddes. Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio och Plantation Rums grundare och källarmästare Alexandre Gabriel började experimentera med olika whisky- och romfat och skickade dem fram och tillbaka för att hitta de rätta faten och smakerna.

De två romfaten som slutligen valdes ut ger Mackmyra Vinterdröm det bästa av två världar – fruktighet och fräschör från Jamaica-rom samt kokos och vanilj från Barbados-rom. Faten som Mackmyra använt är 20 år gamla konjaksfat som lagrat Jamaica-rom och Barbados-rom i mer än tio år. Resultatet är en mjuk single malt whisky med toner av vanilj, arrak, apelsin och demerarasocker – en karibisk kärleksaffär.

Alexandre Gabriel på Plantation Rum är en ikon i romvärlden. Han kan identifiera olika romstorter så som var de producerats, i vilken region samt vilket destilleri. Han kan också urskilja jordmån, klimaten på varje ö och vilken destillationsteknik som använts. Alexandre väljer ut de bästa individuella faten ur varje destilleris lager. Rom från Plantation Rum mognadslagras alltid i en process om två stadier, där den börjar i Karibien och avslutas i Cognac, Frankrike.

Vinterdröm är en single malt whisky som ger en kryddig, fruktig och oljig doft med toner av arrak, torkad frukt och melass. Dessutom känns en mjuk och lätt doft av ek.

Smaken är kryddig, fruktig och välbalanserad med arrak, tobak, sälta samt lätta toner från russin och vanilj, och texturen är lätt oljig och medelfyllig. Eftersmaken är mjuk och kryddig med söta toner av melass, som ger en fin avslutning.

Under 2017 kommer Plantation Rum lansera två sorters rom som slutlagrats på Mackmyras svenska ekfat.

plantation-grande-reserve-ny-design-fram

I samarbete med Plantation Rum har Mackmyra även tagit fram ett 30-litersfat som mättats med Barbados Grand Reserve Rum. Kombinationen öppnar dörrar till helt nya dimensioner hos whiskyn som får toner av melass, arrak och bakkryddor.

I vintras skeppades Mackmyras nytömda 30-liters fat till Plantations lager i Cognac där de mättades med Barbados Rum – Grande Reserve. Efter åtta månader i Plantations lager tömdes faten och skeppades under hösten tillbaka till Bodås gruva för att åter fyllas med Mackmyra Whisky. Allt över noga överseende från Mackmyras Master Blenders.

Plantations whiskyfatslagrade rom släpps i en begränsad volym under hösten 2017.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *