Mackmyra tilldelades ”Guldnubben”

Vid en högtidlig ceremoni på Operakällaren i Stockholm tilldelades Mackmyra Whisky Spritakademiens stora pris ”GULDNUBBEN” med följande motivering:

”Ett gäng teknologstudenters törst efter innovation, inkomst och lindrigt kvällsrus ledde till den första svenska maltwhiskyn. Bravo!

Dessutom är Mackmyra branschens coolaste namn.”

Spritakademiens preses, Steffo Törnquist, tillägger:

”När man idag hittar Mackmyras whisky i välsorterade spritbutiker på olika håll i världen värmer det i hjärtat. I Sverige finns utmärkt vatten, lika utmärkt korn, torv och jäst så självklart kan det kokas utmärkt whisky i Sverige.

När Mackmyra grundades 1999 innebar det en svåröverskattad pionjärinsats för den svenska njutningsindustrin. Rikets första privatägda whiskydestilleri har sen dess följts av ett dussintal ytterligare destillerier.”

Han fortsätter:

”De åtta unga teknologerna gick till dåvarande Spritmuséet och ritade av ”enkelpannan” som stod utställd i foajén, byggde sen en avsevärt mindre men skalenlig apparat och började experimentera. Varje experimentkok råkade resultera i 30 liter sprit, ett mått som därefter har kommit att bli ett av svensk whiskys vassaste vapen – de små faten. Man må ha delade meningar vad 30-liters pyttefat gör för en lagrad drycks utveckling, men de har sannerligen gjort svenska whiskyintresserade både till fatägare och whiskyambassadörer.”

”Ja, det har verkligen varit en innehållsrik och spännande resa och det är ju stort att vi startade den svenska destilleritrenden. Kul att det uppmärksammas, hälsar Magnus Dandanell, Mackmyras VD och grundare.

”Guldnubben” är tillverkat av Spritakademiens ledamot Ernst Billgren och består av ett originalmålat diplom på vilket mer eller mindre dolt förekommer ett gyllene snapsaglas.

Tidigare i höst belönades Mackmyra med hela sju medaljer för sin svenska whisky i 2016 års tävling ”Festivalens Bästa Whisky” som delades ut på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Mackmyra var först i Sverige med att tillverka en svensk single maltwhisky, och är idag ensamma om röka sin egen malt till sitt rökiga recept. Någonting som gav resultat när festivalens bästa whisky korades på Stockholm Beer & Whisky Festival. där Mackmyras personliga fat Rök Bourbon belönades med ett brons i kategorin Peaty Malt Whisky open där den möter konkurrens från alla världens rökiga whiskies, oavsett ålder.

svensk-ek

Kategori: Swedish Whisky up to 5 YO
Guld – Elegant Svensk Ek
Silver – Svensk Rök
Brons – Motörhead

Kategori: Swedish Whisky over 5 YO
Guld – Svensk Ek
Silver – Moment Jakt
Brons – Vinterdröm

Kategori: Peaty Malt Whisky open
Guld – Bowmore 15 Darkest
Silver – anCnoc Rascan
Brons – Rök Bourbon

moment-jakt

Alla Mackmyras vinnarbuteljeringar finns på Systembolaget, förutom Elegant Svensk Ek och Rök Bourbon som finns tillgängliga genom Mackmyra Reserve, ett personligt 30-litersfat.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *