Malmöbaserade Saturnus presenterar Tareq Taylor Craft Gin

Foto: Nils Ingvarson Bli Studio

När TV-kocken, krögaren och kokboksförfattaren Tareq Taylor i samarbete med Malmöbaserade dryckesproducenten Saturnus nu introducerar det kvalitets-gin som bär hans namn är det resultatet av en lång utvecklingsprocess med mängder av smakprovningar och blindtester.

Tareq Taylor Craft Gin är ett svenskt precisionshantverk framställt genom en kombination av lång erfarenhet av spritproduktion och en mästerkocks särpräglade känsla för smak och gedigna kunskap om örter.

Foto: Nils Ingvarson Bli Studio

Tareq Taylor Craft Gin, som är helt igenom baserad på äkta råvaror och den bästa finspriten, framställs enligt den s k London Dry Gin-metoden, vilket innebär att ingredienserna är destillerade i dubbla omgångar. Efter destillation blandas de olika smaksättarna med största omsorg och noggrannhet innan de späds på med vatten tills den slutligen når en alkoholstyrka på 47 procent. 

– Min målsättning har varit att skapa en förstklassig gin man gärna plockar fram till de där spontana festerna som alltid blir så lyckade och som man ofta drömmer om att få vara med om igen, beskriver Tareq Taylor det i en kommentar. 

Om det är något som inspirerar Tareq mer än något annat så är det vilda kryddor, örter och rötter. Han delar med sig av sina kunskaper i hans många kokböcker, programmet Trädgårdstider och i en gin.

I Tareq Taylor Craft Gins unika smaksättning möts ett aromrikt exotiskt potpurri av kryddor och örter:

Foto: Nils Ingvarson Bli Studio

Enbär, den av eteriskt lättflyktig olja fyllda blåsvarta stenfrukten som ligger till grunden för den typiska ginkaraktären. Enbär sägs stimulera aptiten och hjälpa matsmältningen och är en starkt bidragande orsak till ginens angenäma torrhet.

Foto: Nils Ingvarson Bli Studio

Korianderfrön tillhör de viktigaste smaksättarna i gin. Koriander odlas i de östra delarna av Medelhavet och avger en smak av citrus. Redan för tusen år sedan upptäcktes kryddans medicinska egenskaper, då oljan från fröna användes som smärtstillande medel!

Angelikarot tillhör familjen flockblomstriga växter och har sitt ursprung i Island, Grönland och norra Ryssland. Det är framförallt den söta roten som används vid smaksättning, maceraten är bitter och kan ibland påminna om selleri. Angelika (eller kvanne som är en annan benämning) ansågs förr vara ett botemedel mot pesten, idag är det framförallt dess förmåga att binda samman ginens andra doft– och smaksättare som gör den så uppskattad.

Älgörtens (också bl a annat kallad älggräs eller mjödört) blommor och blad bidrag till kompositionen är dess goda mandelaktig smak.

Myskmadra är en välkänd kryddväxt men lång tradition inom folkmedicinen. Den har en rund och aromatisk smakdoft.

Curacao utvinns ur en sorts bitter apelsin vars skal används för den friska citrustonens skull.

Långpeppar är en tropisk nära släkting till vanlig peppar, men har en mer komplex smak; rundare, sötaktigare och mer aromatisk.

Paradiskorn är ett meleguetapepparfrö med ursprung i Kongo och Guinea. Maceraten ger ginen en skarp och värmande effekt. 

Foto: Nils Ingvarson Bli Studio

Mixen av de ovan beskrivna ingredienserna har givit världen en helt ny gin. Tareq Taylor Craft Gin är premium- produkt av yppersta kvalitet, utmärkt som bas i klassiska gin-drinkar som Dry Martini och Gin & Tonic.

De första flaskorna av Tareq Taylor Craft Gin finns nu tillgängliga på Systembolaget med artikelnummer 8781202.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *