Mästerverk från Anders Zorn på auktionen Important Spring Sale hos Bukowskis

anders zorn målning gammal spegel på auktion i juni 2020

På torsdag påbörjas visningen av vårens klassiska slagauktion Important Spring Sale hos auktionshuset Bukowskis. Här finns klassisk konst, konsthantverk och smycken, samt en betydande avdelning med modern och samtida grafik.

Bland dessa ryms mästerverk från bland annat Andy Warhol, Pablos Picasso och March Chagall.

Anders Zorn uppmärksammas

Till höjdpunkterna bland klassiska svenska konstverk finns Anders Zorns oljemålning Gammal Spegel. En målning som han lät göra i sin kära Gopsmorsstuga år 1915. Denna har ett utropspris på 4 000 000-5 000 000 kronor.

Anders Zorn målning gammal spegel från 1915

Även ett par övriga konstverk från Anders Zorn finns med på auktionen för att uppmärksamma att de nu är 100 år sedan hans död.

Till avdelningen klassiska svenska mästerverk hör även Carl Larsson vardagsporträtt Teaterfunderingar, även den med ett utropspris på 4 000 000-5 000 000 kronor. Också Carl Larsson har flertalet vackra sommarmålningar representerade på auktionen.

carl Larsson teaterfunderingar målning

Förutom detta finns även flitigt utställda och omskrivna Carl Fredrik Hills, Väg med sittande hund, Fontainbleau. Detta är ett verk som aldrig tidigare varit ute till försäljning och som är utfört under en period då konstnären stod på höjden av sitt konstnärskap.

Denna tavla har ett utrop på 5 000 000–6 000 000 kronor.

carl fredrik hill väg med sittande hund

Äldre internationellt måleri

På avdelningen för äldre internationellt måleri finner vi Francesco Albanis målning med motivet Europa och tjuren som tidigast finns omnämnd i biskop Giorgio Bolognettis samling från 1600-talet.

Francesco Albani europa och tjuren

Bland skulpturkonstverken hittar vi den mycket populära Skridskoprinsessan av Carl Milles. I avdelningen finns också skulpturer i allehanda material; brons, sten, silver och trä för alla smaker – från klassiskt till mer modernt.

carl milles skridskoprinsessan

Gustavianskt hos möbelavdelningen

Hos möbelavdelningen finns en gustaviansk byrå från 1700-talets slut av mästaren Gottlieb Iwersson, med ett utrop på 200 000 – 300 000 kronor. Detta är en byråmodell av den franska form som Georg Haupt introducerade i Sverige på 1770-talet.

gustaviansk byrå 1700-tal

Även Haupt finns representerad, denna gång med ett ovalt bord, elegant dekorerat med Haupts karaktäristiska lagergirlander.

Kungliga gåvor från stormaktstiden

Historiska vindar drar in över Bukowskis när kungliga gåvor från stormaktstiden kommer ut till försäljning i form av två utsökta filigranbägare.

filigranbägare 1600-tal

Bägarna ingick i den mycket omfattande svenska silvergåva som Karl XII gav till Peter den store 1699, med förhoppning om att säkra den svenska gränsen mot öst.

Bukowskis kan presentera ytterligare en sensationell höjdpunkt i form av en raritet, ett plåtmynt på 8 daler SM med en vikt av 14,5 kg präglad 1659 i Avesta, vilket är den högsta valör som kan förvärvas av en samlare i dag. 

plåtmynt 1600-tal

Asiatisk konst och konsthantverk

På Bukowskis avdelning för asiatisk konst och konsthantverk finns eftertraktade föremål från ett flertal välkända svenska privata samlare, som Gustaf Wallenberg, Emil Hultmark, Sten Ankarcrona och Stenbeck, för att nämna några. 

En rik mattavdelning bjuder på inte mindre än tre textila Indiska mogulföremål, två mattor och ett broderi på sammet från 1600–1700-talet, den senare ur Wivica Ankarcrona Borells samling.

matta 1700-tal

Även en storslagen matta från andra hälften av 1800-talet från Agra, kunglig i sin uppenbarelse. Se även fyra magnifika vävda tapeter, dynamiska allmogetextilier och en fin samling silkesmattor.

Smyckeavdelningen

På smyckeavdelningen finns en bredd av smycken av olika typ och uttryck från olika tidsepoker. Designersmycken klubbas vid sidan av klassiska skönheter som en exklusiv tiara med gammalslipade diamanter och pärlor, för ett utrop på 275 000 – 325 000 kronor. 

exklusiv tiara på auktion

Under visningarna på Berzelii Park erbjuder Bukowskis också virtuella visningar så att man enkelt hemma via dator, mobil och iPad kan vandra runt i lokalerna och klicka sig fram genom visningen av konst, konsthantverk och design. 

Se hela katalogen här. Auktionen äger rum 3-4 juni på Berzelii Park i Stockholm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *