Mannens gyllene ålder

En av de vanligaste ursäkterna som hindrar oss från att ta tag i våra drömmar är med stor säkerhet åldern. Den vanligaste ursäkten torde vara att man är för gammal för att lära sig nya saker, men åldern används också ofta som ursäkt den andra vägen. Sällan anser sig en individ vara just i den rätta åldern att pröva på nya saker, vilket är synd eftersom man då stänger dörren för många av de möjligheter som världen har att erbjuda.

Om vi bara kunde komma ifrån dessa åldersrelaterade nojor och leva för de drömmar och intressen vi har i just denna stund finns det betydligt större möjligheter för att kunna vara lycklig med sitt liv och samtidigt ung i sinnet.

Att det blivit på detta sätt är kanske inte så märkligt med tanke på det samhälle vi lever i. Både i arbetslivet och medierna läggs nämligen ett stort fokus på ungdomlighet. Åldern ses nästan som synonymt med mättnad och stagnation. När jag för en tid sedan kollade igenom en gammal upplaga av Saturday Evening Post från år 1920 hittade jag ett klipp som rätt bra belyser detta dilemma. På sätt och vis verkar de som att många delar detta synsätt på mannens möjligheter ännu idag.

PicsArt_1450618169637

Enligt denna bild skulle alltså åldern mellan 35 och 40 år vara något av en kritisk gräns då det gäller att uppnå saker här i livet-now or never– som det står i diagrammet. Vid 35 års ålder börjar mannen förstå allvaret i livet, medan 97 % av männen vid 40 års ålder börjar resan mot att förlora alla sina besparingar. Men det är ännu inte för sent att göra bättring… Vid 45 års ålder har dock 97 % förlorat allt, medan endast 3 % har sparat för ”regniga dagar”. Endast en av 5000 kan återskapa sin finansiella status efter 50 års ålder.

Det är alltså ingen optimistisk bild man målar upp av människans förmåga att växa och utvecklas i takt med åldern i detta diagram. Tyvärr verkar det också som att många ännu idag har samma inställning till sina egna möjligheter med stigande ålder, både då det gäller finansiella och karriärmässiga målsättningar.

[pullquote]Nobody grows old merely by living a number of years. We grow old by deserting our ideals. Years may wrinkle the skin, but to give up enthusiasm wrinkles the soul.
Samuel Ullman[/pullquote]

Det finns dock en mängd olika exempel på att så inte behöver vara fallet och att åldern inte behöver vara ett handikapp om man inte tillåter det att vara det. Oftast är de begränsningar som har med åldern att göra av mental karaktär. Det handlar om bekvämlighet och människans inneboende behov efter att hitta ursäkter till att inte behöva lära sig nya saker. Ifall viljan finns är det sällan för sent att inom rimligheternas gräns lära sig nya saker och uppnå sina målsättningar.

Nedan har jag samlat några kända personers citat gällande åldern och några tips för hur man kan tänka gällande det här med åldersrelaterade frågor.

PicsArt_04-12-10.04.29

PicsArt_04-13-08.00.02

PicsArt_04-13-08.12.25

eeade38c-a6d9-4ac7-ad59-8470eebaa2a3

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *