Mariestads Amerikansk Dampfbier lanseras

Nu har det äntligen blivit dags lanseringen av den sjätte utgåvan i den limiterade serien framtagen från Den Stora Smakresan – Mariestads Amerikansk Dampfbier. Ölen släpps i Systembolagets beställningssortiment imorgon den 1 maj.

Mariestads Dampfbier är den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller steam beer. Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet.

Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirations- resa för att samla intryck till nya brygder. 2016 gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco inspirerade Richard att göra ett ångöl, eller dampfbier som tyskarna säger.

Bryggmästaren skapade sin Dampfbier med avstamp i Mariestads tyska rötter inspirerad av det gamla ånglok som drog tåget. Det blev en skummande bärnstensfärgad brygd, kanske mer åtråvärd än guld för alla ölälskare. I grunden är det en lager, men som får jäsa vid en något högre temperatur än vad man normalt har för lageröl. Ölet är en torr och fruktig lager med en malt-aromatisk fyllighet. Både beskheten och torrheten är utsökt. Drick den helst kyld till +11-13° C.

Totalt har 2.000 flaskor buteljerats, etiketterats och signerats för hand av Bryggmästaren och hans bryggteam.

Nedan är en video från inspirationsresan till Kalifornien.

Några bilder från den unika ”slutfinishen” på ölen Amerikansk Dampfbier som gjorts av Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson och hans bryggteam.

Ölen försluts med ett vackert, gammaldags sigill av vax.

Etikettering av flaskorna.

Varje flaska har en unik serienummer.

Signering för hand av Bryggmästare Richard Bengtsson.

Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson med den färdiga ölen. Priset på ölen är 199 SEK och ölen har en alkoholhalt på 6,0 %. Ölen är 0,75 cl och har artikelnummer 89215-01 i Systembolagets beställningssortiment.

De två senaste utgåvorna i Mariestads serie ”Den Stora Smakresan”, Svart Inlandspilsner som utkom på hösten och Amerikansk Dampfbier som alltså lanseras imorgon.

Mariestads Dampfbier är alltså den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade serie öl, som kommer i endast 2.000 flaskor.

 

Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Gentlemannen

      Hej Johanna! Nej, jag har inte fått några pengar eller ens någon öl för detta inlägg. Det är mitt stora ölintresse som får mig att uppmärksamma detta. Det finns väl knappast något mer intressant än att som ölälskare få ta del av historien bakom detta fina ölhantverk? 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *