Mariestads Emmer Porter – Ett riktigt ölhantverk

Idag lanseras Mariestads Emmer Porter i Systembolagets beställningssortiment. Ett genuint ölhantverk som tack vare den lyxiga förpackningen och den mörka karaktären är ett utmärkt alternativ till festligare tillfällen som exempelvis julbordet. Det gäller dock att vara på alerten eftersom endast 2500 flaskor finns tillgängliga av denna exklusiva öl.

Mariestads Emmer Porter är den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är Bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av en Baltisk Porter. Det är en lite mörkare och starkare porter som blev populär i såväl Visby som andra städer runt Östersjön redan på 1700-talet.

Emmer Porter är en hyllning till den underbara och smakrika ön, men även Bryggmästarens resesällskap – DC-3:an Daisy – som transporterat livsnjutare över hela Europa sedan 1940-talet. Detta är något som syns i den unika plåtboxen som ölen kommer i.

Valet av att använda emmervete i portern har en koppling till just Gotland. Emmer är en gammal urvetessort, en korsning mellan enkorn och vildgräs. Det började odlas för ca 8 000 år sedan, och man trodde att emmer var försvunnet, tills man på 1960-talet hittade det igen hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en helt egen unik smak, och med dess stora kärnor och mycket stärkelse, blev det en spännande komponent i bryggningen.

Här får man följa med i processen ända från det att flaskorna handtappas, vaxas, etiketteras och signeras för hand.

Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson.

Handtappning av flaskorna.

Liksom i tidigare utgåvor från Mariestads öl från serien Den stora smakresan kommer även denna öl med ett vaxsigill. Något som ytterligare bidrar till känslan av ett riktigt hantverk.

Etikettering av flaskorna.

Samtliga flaskor signeras för hand. Endast 2500 flaskor finns alltså tillgängliga av Mariestads Emmer Porter.

Flaskorna kommer i en plåtbox, vars design inspirerats av DC-3:an Daisy som är tillverkad år 1943. Den Stora Smakresan, som vi skrivit om tidigare, är alltså Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Efter smakresor söderut, på västkusten och i Norrlands inland flög bryggmästaren i år i DC-3:an Daisy österut och till Gotland.

Lanseringen av Mariestads Emmer Porter är idag 4 december på Systembolagets specialsortiment. Produkten har artikelnummer 82832-01 och priset är 219 kr.

Samtliga sju utgåvor som tillverkats i serien Den stora smakresan.

Jag fick själv tillfälle att pröva på ölen denna helg.

Innehållet är noggrant dokumenterat både på boxen och flaskan.

Inne i boxen återfinner man ett lyxigt silkestyg.

Jag kunde inte riktigt invänta julen, utan avnjöt ölen tillsammans med middagen på lördag kväll. Den höga alkoholhalten, tillsammans med svartmalten som rökts på enris ger ölen en väldigt rökig, distinkt och stark smak som skiljer sig från de flesta andra Porters som jag testat. Definitivt ett bra alternativ för den som letar efter något speciellt till julbordet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *