Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de åtta limiterade brygderna från Den Stora Smakresan. Dessutom har de fyra resorna dokumenterats i en jubileumsbok innehållande brygdernas unika recept, matrecept från en rad Årets Kock-vinnare som Filip Fastén och Thomas Sjögren, samt bilder tagna under resorna.

Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson har under fyra år rest på sin årliga inspirationsresa, Den Stora Smakresan, runt om i Sverige och med sista stopp i Berlin. Varje smakresa har resulterat i två specialutgåvor som sålts i begränsad upplaga på Systembolaget. Som en hyllning till Den Stora Smakresan bryggs nu alla brygder återigen, för första gången tillsammans, och säljs som en limiterad samlingsserie bestående av åtta flaskor. Därmed finns nu en andra chans att köpa de unika brygderna.

Alla mina sinnen skärptes under dessa smakresor och en doft, en färg eller en känsla blev startskotten till nya brygder. Resorna har inspirerat och utmanat mig att tänka om och nytt, samtidigt som jag värnat om Mariestads genuina historia och långa traditioner, säger Richard Bengtsson.

Smakresorna har gått med kanalbåten M/S Juno på Göta Kanal från Stockholm till Mariestad, med Ostindiefararen Göteborg på Västkusten till slutdestination Marstrand, med Inlandsbanan till Storuman i norr och för den sista smakresan flög bryggmästaren med den berömda DC3an Daisy till Gotland och vidare till Berlin – Bengtssons gamla hemstad och där han en gång i tiden fann sin passion för öl.

Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson. Foto: Kalle Börjeson

Den stora Smakresan – Boken

På smakresorna har Årets Kock-vinnarna Thomas Sjögren, Filip Fastén, Jimmi Eriksson och Johan Backeus skapat maträtter speciellt framtagna till varje brygd. Kockarnas recept har nu samlats i Den stora Smakresan – Boken, som även innehåller bilder från alla resor samt Richard Bengtsons unika recept på alla åtta ölbrygder. Boken finns ute i handeln nu och går bland annat att köpa här

Mariestads smakresor har varit en av höjdpunkterna under de senaste åren. De har gjort det möjligt för mig och många andra att uppleva flera nya magiska smakupplevelser med en rad ölsorter som man aldrig fått chansen att prova annars. Att dessutom ha fått äran att kombinera dem med mat var både lärorikt och ett minne för livetsäger Årets Kock-vinnaren Thomas Sjögren.

Foto: Kalle Börjeson

Samlingsboxen nu tillgänglig via Systembolaget

Mariestads limiterade samlingsbox finns i en limiterad upplaga på 1 000 lådor, där varje flaska innehåller 75 centiliter. Idag 21 november lanseras boxen i Systembolagets beställningssortiment. Här kan man beställa samlingsserien: https://www.systembolaget.se/dryck/ol/mariestads-8014009.

Samlingsserien innehåller:

  • Kanalporter – en porter, 6.0%
  • Ekfatslagrad Imperial – en ekfatslagrad extra stark lager, 8.0%
  • Ostindien Strong Ale – en strong ale, 10.2%
  • Rökig kustlager – en rauchbier, 6.0%
  • Svart Inlandspilsner – en schwarzbier, 4.8%
  • Mariestads Dampfbier – en steambeer, 6.5%
  • Emmer Porter – en baltisk porter, 7.5%
  • Islagrad Rothpils – en röd eisbier, 7.0%
Foto: Kalle Börjeson

För att förvara flaskorna tillsammans finns en mycket limiterad handgjord samlingslåda i trä med metallbeslag och stiligt sigill att köpa till i måtten 810 x 300 x 110 cm. Priset för denna är 995 kronor inklusive frakt.

Foto: Kalle Börjeson

För den som är intresserad av att uppleva Den Stora Smakresan och Richard Bengtssons inspirationsresor i videoformat kan man gå in på http://mariestads.se/ och Mariestads Youtube-kanal.Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *