Mariestads Svart Inlandspilsner lanseras

Idag släpptes Mariestads Svart Inlandspilsner på Systembolagets beställningssortiment, något som vi skrev om här tidigare. Mariestads Svart Inlandspilsner finns i en specialupplaga på 2000 st. De är på 75 cl styck och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren.

Bland ånga, storstup och svart kol på den svenska Inlandsbanan letade Richard Bengtsson inspiration till sin egen version av en Schwarzbier. Färgen kommer från hårt rostad malt och är svart som kol. Samma färg som en stout, men ändå inte, istället har stilen kallats Schwarzbier ”en svart pilsner”.

Här kommer hela filmen från den tredje delen av Den Stora Smakresan som alltså denna gång handlar om den Svarta Inlandspilsnern.

Redan för ett par veckor sedan hade jag själv tillfälle att få en försmak på Mariestads Svart Inlandspilsner på deras lanseringstillfälle för ölen.

den-stora-smakresan

Avresan skedde på en gammaldags ångbåt.

angverket

servering

bryggmastare-bengtsson

Bryggmästare Richard Bengtsson presenterade den nya ölen.

arets-kock

Thomas Sjögren, årets kock 2015, presenterade måltiderna som han tillagade. Delvis enligt det recept som fanns här tidigare på Gentlemannaguiden.

tillredning

maten

maten-2

mariestads-kolsvart-inlandspilsner-2

Till huvudrätten, helstekt fjällripa, serverades den Svarta Inlandspilsnern, en aromatisk öl där de maltiga brända tonerna är framträdande.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *