Mark Twain och hans arbetsmiljöer

Många män drömmer väl om en egen ”Man Cave”, en mysig plats där man ostört kan ägna sig åt sina intressen. Det är svårt att hitta något exakt uttryck på svenska för ett sådant rum. Man tvingas istället att använda ord som hobbyrum, bibliotek eller arbetsrum för att hitta en beskrivning. Det kan handla om ett arbetsrum där man kan jobba med sina kreativa alster eller ett rum där man kan ägna sig åt sin hobby vid sidan om sin stressiga vardag. Helt enkelt en plats där man trivs och känner att man får vara för sig själv ett tag.

Genom historien har många kända män haft sina egna så kallade ”Man Caves”. Winston Churchill hade en egen målarateljé och en egen skrivarstudio vid sitt hem Chartwell Manor där han bodde i över 40 år. Många glömmer att en stor del av hans inkomster kom från de många böcker och artiklar som han publicerade under sin livstid. För att avnjuta ett glas portvin eller brandy tillsammans med sina cigarrer hade han också en skild plats i hemmet att dra sig undan till på kvällskvisten.

I vissa fall har inte ens en egen plats i hemmet att dra sig undan till räckt till för att få inspiration till storverk. Många kända författare genom historien har under vissa perioder i sina liv checkat in på hotell för att hitta inspirationen till nya alster. En av de mest extrema exemplen på detta var Vladimir Nabokov som bodde på hotellet Montreux Palace i Schweiz i hela 16 år efter att han nått framgångar med romanen Lolita.

I detta inlägg fokuserar vi dock på hobbyrummet i det egna hushållet. Vad bör finnas i ett sådant och vad bör man tänka på när man inreder detta? Det är naturligtvis helt beroende på ens intressen och preferenser. Vissa är förtjusta i den brittiska stilen med Kensington-soffor, träpaneler och kraftiga, klassiska och rustika möbler. Andra vill ha en modernare och ljusare stil för att komma i den rätta stämningen. Allt är beroende på vad man gillar och vad som gör att man kan hitta den rätta stämningen för de uppgifter man avser utföra i detta utrymme.

Innan vi går över till specifika inredningsförslag tar vi en titt på några hobbyrum eller ”Man Caves” från några kända personer genom historien. Vem vet, kanske man till och med kan hitta lite inspiration från dessa rum till sitt egna hobbyrum?

I detta första inlägg fokuserar vi på Mark Twain (1835-1910), pseudonym för Samuel Langhorne Clemens, och några av de platser som han vistades i för att hitta inspiration till sina många bokklassiker. Som man kan se nedan hade arbetsmiljöerna en stor del i inspirationen hos den gode Mark Twain.


Enligt boken Mark Twain: a Biography av Albert Bigelow Paine från år 1912 var sommaren den bästa perioden under året för Mark Twain gällande hans arbete som författare. Han spenderade ofta somrarna hos sin syster i Elmira, New York och där behövde han en plats där han kunde jobba ensam. Twain lät bygga en liten stuga på sin systers marker, där han kunde skriva i lugn och ro utan distraktioner. I denna omgivning skrev han eller påbörjade några av sina populäraste verk som Adventures of Huckleberry Finn, Life on the Mississippi och A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court.

Såhär beskrev han sin stuga i ett brev till William Dean Howells år 1874:

”It is the loveliest study you ever saw. It is octagonal with a peaked roof, each face filled with a spacious window, and it sits perched in complete isolation on the top of an elevation that commands leagues of valley and city and retreating ranges of distant blue hills. It is a cozy nest and just room in it for a sofa, table, and three or four chairs, and when the storms sweep down the remote valley and the lightning flashes behind the hills beyond and the rain beats upon the roof over my head, imagine the luxury of it.”


I boken beskrivs hans typiska skrivarrutiner från dessa somrar enligt följande. Genast efter frukosten begav han sig till sin stuga och skrev ända fram till middagen klockan fem eller senare. Han hade inte för vana att äta någon lunch. Andra familjemedlemmar vågade inte komma nära platsen. Om det fanns ett brådskande ärende som krävde hans uppmärksamhet blåste de i ett horn. Varje kväll tog han med sig dagens verk till den församlade familjen för genomläsning och fick därigenom sin behövliga dos av respons på sitt dagliga arbete.

Jag kan verkligen rekommendera att ni läser igenom biografin med Mark Twain. En bok som är uppdelad i fyra volymer och drygt 1700 sidor, fullmatade med manuskript och intressanta detaljer kring hans liv och tankar. Andra delen i boken hittar ni på denna länk.

Om ovan nämnda ”skrivstudio” kanske främst var till för arbetsrelaterade ärenden, så hade Mark Twain även ett hobbyrum i den nybyggda treplansvillan i Hartford, Connecticut som han och hans familj bodde i mellan åren 1874-1891.

Detta biljardrum tog upp hela den översta våningen och var reserverad endast för honom själv och hans manliga gäster för hobbyer som biljard, rökning och för inmundigande av diverse drycker. Inte heller detta rum var dock befriad från jobb, utan han använde även detta rum ibland för att undkomma kaoset från övriga våningar i huset.

I denna miljö tillkom några andra av hans mest kända verk, som Tom Sawyers äventyr från år 1876.

Som om inte dessa miljöer räckte till, inrymde huset i Hartford även ett bibliotek med bland annat handgjorda paneler och en vacker eldstad från Indien.

Entréhallen i huset och huvudtrappan.

Foto: Scott Rettberg

Mark Twains hus vid Hartford, Mississippi på adressen 351 Farmington Avenue fungerar numera som museum och finns alltså för allmän beskådan.

Historien om Mark Twain och hans anknytningar till detta hus slutade dock inte så lyckligt. Efter sina litterära framgångar var Mark Twain en förmögen man, men efter några dåliga investeringar i nya uppfinningar blev han bankrutt.

I ett försök att få ordning på sin ekonomi flyttade familjen till Europa 1891. Men hans förlag gick under år 1894 och därefter tvingades Mark Twain göra en världsomspännande föreläsningsturné för att tjäna pengar. År 1896 avled hans fru Susy Clemens vid 24 års ålder av hjärninflammation när hon besökte hemmet i Hartford. Oförmögna att återvända till hennes dödsplats, återkom aldrig familjen Clemens till hemmet i Hartford.¹

¹Wikipedia

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *