Märkeskläder för män – 10 modemärken inom herrkläder du bör känna till

märkeskläder herr
Ralph Lauren Purple Label vår/sommar 2022

När vi pratar om klassiskt herrmode är det sällan fråga om vilka modemärken som är ”inne” eller ”ute”. De märken som är kända för sitt hantverk och sin utmärkta kvalitet har sällan haft några större popularitetssvängningar. Det oaktat finns det vissa herrmodemärken som vi nu kan se att är speciellt populära inom herrmodet 2022. Här tar vi fram modemärken att hålla koll på inom kategorin märkeskläder herr.

Bland svenska män märks också ett ökat intresse för kvalitetskläder och klassiskt herrmode, kanske delvis på grund av ett medvetenheten kring miljöfrågor. Allt fler har insett att våra konsumtionsmönster måste ändra och därför är slit-och-släng kulturen inom modebranschen på väg bort. Intresset för hantverket bakom en klädesplagg är större än någonsin.

Märkeskläder enligt säsong

märkeskläder herr

Det klassiska herrmodet på våra breddgrader kännetecknas av sina säsongssvängningar. Det gör att brittiskt herrmode är stort under vinterhalvåret, medan italienska modemärken blir mer populära under våren och sommaren. Det har sina orsaker.

Bland italienska modemärken finns nämligen en mängd aktörer som fokuserar på mer lättburna vår- och sommarplagg som okonstruerade kavajer och byxor i lättare bomullskvalité. Även bland linneplagg finns det en mängd alternativ hos italienska märken.

Att handla märkeskläder online

butiker med märkeskläder online

Det finns framförallt en sajt med herrkläder i Sverige som utmärker sig när det gäller märkeskläder för män. Care of Carl har inriktad sig på exklusiva herrkläder i det övre prisskiktet och har ett brett utbud av modemärken från några av världens främsta märken inom herrmode.

Det är inte endast utbudet som imponerar. Även den klara uppdelningen i olika kategorier och avdelningar, samt de snygga produktframställningarna gör att detta är den herrmodebutik vi främst rekommenderar inom kategorin märkeskläder herr.

Här kan vi speciellt rekommendera att du tar en koll på den italienska och den brittiska avdelningen hos Care of Carl om du söker bästa märkeskläder herr 2022.

Internationellt är det Mr Porter och Farfetch som är bland de största aktörerna som erbjuder exklusiva märkeskläder för män.

Vad är märkeskläder?

Vad är märkeskläder

Detta måste vara ett av de bredaste och samtidigt mest felanvända uttryck inom modebranschen. Vad är egentligen märkeskläder? Per definition är det kläder som säljs av märken med ett gott anseende, oftast till ett pris som ligger på den övre skalan.

Dessa kläder är ofta av bättre kvalitet än hos billigare herrkläder, men så behöver definitivt inte vara fallet. I många fall är det också genom marknadsföring som vissa märken lyckats positionera kläderna som något unikt och exklusivt.

Det som vi kan konstatera är att många svenskar använder begreppet märkeskläder synonymt med kvalitet, något som alltså är felaktigt. Det är egentligen bara ett uttryck för att beskriva vad det är – kläder med ett högt anseende på grund av namnet och inte nödvändigtvis på grund av kvalitén.

Den status bäraren av dessa plagg försöker förmedla är heller inte att underskatta då det handlar om märkeskläder.

Modemärken för herrkläder du bör känna till

vilka märkeskläder är inne

Det är inte enbart italienska märken som har en rik historia och ett bra rykte bland typiska vår- och sommarplagg. Även på detta område hittar vi brittiska aktörer som utmärkt sig för sin utmärkta kvalitet. Det som vi ändå kan konstatera är att det är främst de brittiska och italienska aktörerna som utmärker sig.

Här tar vi fram några av världens främsta märkeskläder. Vi fokuserar på märken som inte endast har ett gott anseende, utan även tillverkar kläder av högsta kvalitet.

Incotex – världens bästa byxor

märkeskläder byxor

Det finns många aktörer att välja på då det gäller det italienska byxhantverket. Här kan nämnas bland annat PT01 och Briglia 1949 som har många stiliga herrbyxor i sina kollektioner. Det märke som har ett rykte att tillverka världens bästa byxor är ändå Incotex, som grundades i Venedig år 1951.

De byxor som finns hos Incotex är det närmaste du kommer skräddarsydda byxor eftersom de levereras i rålängd för att sys upp efter kundens tycke och passform.

Boglioli – kännetecknande för den italienska stilen

märkeskläder kavaj

Då det gäller den typiska italienska stilen med okonstruerade kavajer är Boglioli en av de främsta företrädarna. Här märks detaljer som snäva armhål och tunna tvättade tyger som ger den perfekta passformen och italiensk elegans till sommaren.

Andra italienska statusmärken inom området är Lardini med sina mjuka och följsamma kavajer.

Sunspel – Pikéer av högsta kvalitet

märkeskläder piké

Brittiska Sunspel är främst känt som premiumtillverkare av underkläder, men genom smart produktplacering har man även lyckats ta fram en av de mest ikoniska pikétröjorna på marknaden.

Pikétröjan Riviera var ursprungligen skräddarsydd för Daniel Craig i rollen som James Bond i filmen Casino Royal och i dagens läge är det ett av de plagg med högst status inom området. Denna tröja är tillverkad i en varpstickad, ventilerande bomullsmesh, kallad Quality 75.

Orlebar Brown – badkläder i toppkvalitet

märkeskläder shorts

Ett av de märken som har en speciell status bland typiska badplagg återfinns Orlebar Brown. Kollektionerna är inspirerade av 1960-talets lyxliv vid poolen och under de senaste åren har de också tagit fram flera kollektioner under linjen The 007 Heritage Collection – en kollektion med inspiration från klassiska Bond-filmer.

I kollektionerna finns ikoniska plagg som badbyxorna Bulldog och Terry-pikéer med öppen krage. Orlebar Brown är definitivt ett av de största bland märkeskläder inom området.

Edward Green – En av de främsta inom skohantverket

märkeskläder skor

Då det gäller skohantverk är det främst brittiska märken som utmärker sig oavsett årstid. Sett till priset och produktionsmetoderna är Edward Green och John Lobb de mest exklusiva märkena. Men även Crockett & Jones och Loake 1880 har ett väldigt högt anseende inom branschen.

För dig som letar efter snygga vår- och sommarskor rekommenderar vi speciellt de två sistnämnda tack vare pris/kvalité förhållandet på deras skor.

Oliver Peoples – Statusmärke bland solglasögon

märkeskläder solglasögon

Marknaden för solglasögon är väldigt konkurrensutsatt eftersom många av världens lyxigaste modemärken även har solglasögon i sina kollektioner. Det finns dock ett par solglasögonmärken som utmärker sig i konkurrensen. Oliver Peoples har under de senaste åren skapat sig en väldigt stark position på marknaden med sina klassiska modeller av solglasögon.

Även italienska Persol är ett av världens främsta märken bland solglasögon med några tidlösa och ikoniska modeller.

Gucci – Italienskt statusmärke

märkeskläder herr från gucci

Gucci har en längre tid varit ett av världens främsta lyxmärken. Tack vare filmen House of Gucci som kom ut i slutet av fjolåret har vi sett ett större intresse för det kultförklarade italienska modemärket. Det som skiljer detta modemärke från flera andra på listan är deras kännspaka design. Det skall synas att man bär Gucci.

Ralph Lauren Purple Label – det ultimata livsstilsmärket

märkes kläder från Ralph lauren

Ralph Lauren är ett av världens mest kända livsstilsmärken bland män och i utbudet finns kläder i många olika prisnivåer. Det är dock i linjen Purple Label du hittar de allra mest lyxiga och eftertraktade plaggen hos märket. Utmärkande för Purple Label är exklusiva material blandat med klassisk design.

Ett annat livsstilsmärke som konkurrerar med Ralph Lauren Purple Label i exklusivitet är Brunello Cucinelli – kashmirspecialisten från Solomeo.

Tom Ford – Det ultimata statusmärket bland kostymer

lyxmärke herr

Till sist tar vi fram det plagg som är synonymt med manlig elegans – kostymen. Bland kostymtillverkare råder det ingen brist på märken som gör anspråk på exklusivitet. Det måste dock konstateras att Tom Ford i dagsläget är nummer 1 bland märkeskläder inom området. Inte minst tack vare att man varit den som stått för kostymer och smokingar i de senaste Bond-filmerna.

Tidigare leverantören av kostymer till Bond-filmer, italienska Brioni, är också en av världens mest exklusiva märken bland kostymer. Även Kiton är ett av de märken med en väldigt hög status inom området. Just nu är dock Tom Ford den ultimata lyxen inom kategorin märkeskläder herr.

Vanliga frågor – märkeskläder herr

Vad är märkeskläder?

Märkeskläder används i allmänhet för att beskriva kläder med status på marknaden. I de flesta fall är prislappen högre på märkeskläder, trots att inte kvaliteten nödvändigtvis är bättre. Ofta är marknadsföring av avgörande betydelse för vilka klädmärken som betraktas som märkeskläder.

Vilka märkeskläder finns det?

Det finns oerhört många märken på marknaden som benämns märkeskläder eftersom detta är ett begrepp som är subjektivt. Det finns ingen absolut pris- eller kvalitetskriterier som bestämmer vilka kläder som är att betrakta som märkeskläder.

Varför köpa märkeskläder?

Vid köp av kläder av hög kvalitet är den uppenbara fördelen hållbarheten. Det gäller dock att du gör research för att säkerställa att kvaliteten motsvarar prislappen på kläderna. Ofta är märkeskläder ändå ett sätt att påvisa status och tillhörighet. Detta är något som alltid varit fallet då det handlar om märkeskläder.

Var finns bästa märkeskläder för män online?

Det finns vissa herrmodebutiker som inriktar sig specifikt på exklusivt herrmode på nätet. Bland dessa märks främst Care of Carl på den svenska marknaden, samt Mr Porter och Farfetch internationellt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *