Masi Campofiorin firar 50 år

Hösten 1964 skördades för första gången druvorna till en av vinvärldens verkliga klassiker – Masi Campofiorin. Vinet släpptes 1967 och nu, 50 år senare firar man med årgång 2014.

2014 av ”Supervenetianaren” Masi Campofiorin är något alldeles extra. Masi firar inte bara sin 50-åring med ny ståtlig specialetikett, man har också uppgraderat jubileumsårgången genom att basera vinet på druvor från de allra bästa vingårdarna, lägen som normalt reserveras för Amaronetillverkning.

På 60-talet var Guido och Sandro Boscaini från Masi först med att skapa en helt ny vintyp; Ripasson. Tanken var att förena den lätta elegansen hos en Valpolicella med kraften och komplexiteten hos en Amarone. Man tog den klassiska druvblandningen Corvina, Rondinella och Molinara och lät ett färdigt vin få jäsa en andra gång tillsammans med 25 procent torkade druvor. Masi kallar idag denna framställningsmetod för appaxximento, men då gav de världens första Ripasso namnet Campofiorin.

Historien om Campofiorin är fantastisk: sedan 50 år har Campofiorin skapat en ny vintyp och Campofiorin har alltid varit sann mot sig själv. Jag tror de flesta kommer att märka och hålla med om att årgång 2014 överträffar sig själv, säger Sandro Boscaini, ”Presidente” på Masi.

Raffaele, Sandro, Alessandra Boscaini.

Masi Campofiorin 2014 är harmoniskt, kryddigt och fylligt med inslag av mogna, mörka körsbär och fat. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Campofiorin går utmärkt att dricka idag men kan även läggas undan i källaren i minst 20 år, det är inte många viner i den prisklassen som har sådan potential.

Masi Campofiorin årgång 2014, med vilket man firar vinets 50-års jubileum.

Som en av världens mest välkända vinproducenter har Masi haft en självklar plats på den svenska vinmarknaden i över 25 år. Det var Masi som introducerade det första Amaronevinet i Sverige, Vaio Armaron Serego Alighieri.

Bland Masis storsäljare finns klassiska Valpolicellaviner som Masi Costasera Amarone och Masi Campofiorin. Det sistnämnda är i dagsläget det bäst säljande röda vinet på flaska över 100 kr på Systembolaget.

Masi har genom åren även varit ledande inom innovation och nytänkande. Ett exempel är satsningen på den lokala druvan Oseleta. Från att ha varit i princip borträknad, finns druvan idag åter i Masis vingårdar och ingår i flera av prestigevinerna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *