Dejtingexperten reder ut: Måste kärleksrelationer börja med passion?

kärlek vid första ögonkastet dejting

När svenska singlar navigerar i dejtingdjungeln kan det vara svårt att skilja på passion, kärlek och vänskap. Måste en relation alltid börja med passion? Eller kan passion växa fram ur en vänskap?

Kärlek vid första ögonkastet?

dejtingtips

Matchs undersökning Dejtingbarometern 2022 visar att endast 38 procent tycker att det är viktigt att klicka första gången man ses. Detta till trots, tycker hela 68 procent av svenska singlar att den första dejten är avgörande för om det blir en andra dejt.

Om du är på dejt med någon som verkligen inte är din typ är det inte så konstigt om du inte vill träffa personen igen, för det är viktigt att känna någon slags nyfikenhet på personen man är på dejt med. Däremot känner ingen kärlek vid första ögonkastet, det är en felaktig diskussion där kärlek förväxlas med attraktion. Vi kan absolut bli vansinnigt attraherade av någon vid ett första ögonkast, men kärleken kommer först senare. För kärlek är ett starkare emotionellt band som oftast fördjupas med tiden ju mer du lär känna någon, säger Jacqueline Joo, dejtingexpert på Match.com.

Så sanningen är alltså, enligt experten, att de flesta av oss behöver mer än en blick eller en dejt för att bli kära. Därför kan det vara värt att ge personen en chans till, även om det inte uppstår en gnista vid första anblick. 

Många singlar har nog upplevt att attraktion kan uppstå snabbt och vara fängslande, men det behöver inte nödvändigtvis leda till kärlek eller en fungerande långsiktig relation. Och även om en omedelbar attraktion inte finns vid en första dejt kan det uppstå kärlek och attraktion på sikt om du ger dejtandet en chans. I programmet har deltagarna däremot kortare tid på sig att känna om det känns rätt eller inte, och fattar därför snabbare beslut, säger Jacqueline Joo.

I snitt tar det 4,9 dejter för svenskar innan förälskelse uppstår enligt en undersökning från Match. För att ge kärleken en ärlig chans är det alltså viktigt att du som singel ger både dig själv och dina dejter tillräckligt med tid innan du tar ett beslut. Så bli inte avskräckt om du inte känner en stark fysisk attraktion direkt, för det är alltså helt normalt att passionen börjar växa fram i samband med att ni lär känna varandra bättre.

Tips för att bygga attraktion

Om du inte enbart vill förlita dig på ödet utan istället vill ta lite mer kontroll över hur dejten ska gå så finns det bra knep att ta till, knep som ökar chanserna till attraktion!

Hemsidan Passionerad skriver om relationer och sex och de har listat olika frågor som kan hjälpa till att få igång ett spännande samtal under dejten. Att få till ett naturligt samtal är nämligen en otroligt bra grund för att få till en andra dejt!

Det bästa är förstås att ta samtalen som det kommer och se vart det leder, men om samtalsämnena tryter kan det vara skönt att ha några ess i rockärmen som du snabbt kan dra fram för att undvika stel tystnad.

Här nedan är tre bra frågor och knep att ha redo:

  1. Vad hos mig gjorde dig intresserad?
  2. Vem är du som person?
  3. Spinn vidare på det som fick er att boka in den första dejten

För den lite mer våghalsiga så rekommenderar Passionerad även olika vuxenleksaker som går att ta med antingen på dejten eller ha redo hemma ifall det skulle bli så att ni fattar tycke för varandra. Vissa kanske tycker det är lite väl pang på att ta med en sexleksak redan på första dejten medan andra kommer tycka att det gör dig spännande och sexuell, något som är viktiga ingredienser för att bygga attraktion!

Ytterligare bra tips för att få din dejt att känna attraktion till dig är:

  • Prata inte bara om dig själv, utan ställ frågor och lyssna på svaret. Ställ även många följdfrågor för att visa att du är intresserad samt för att hålla samtalet vid liv.
  • Håll ögonkontakt och le mycket. Ögonkontakt och ett fint leende är alltid charmigt!
  • Kramas när ni träffas. Det sätter ribban direkt och skapar en avslappnad känsla.
  • Gör något roligt på dejten, en aktivitet som ni sedan kan prata om antingen under tiden ni gör den eller efteråt. Att strosa runt på ett museum eller i en fin park är perfekt om ni vill kunna samtala om det ni ser i realtid medan en konsert eller bio är ypperligt för att få till mysiga samtal på ett café eller en pub efteråt. Då kan ni sitta och prata om det ni nyligen har upplevt!

Vi hoppas du känner dig lite mer trygg i att ge dig ut och dejta nu och att du lyckas bygga upp en attraktion mellan dig och din dejt. Stort lycka till!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *