Dejtingexperten reder ut: Måste kärleksrelationer börja med passion?

kärlek vid första ögonkastet dejting

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

Årets hetaste dejtingprogram är i full gång och redan nu har det bjudits på både passion och romantik men också förvirring och vänskapskänslor. När svenska singlar navigerar i dejtingdjungeln kan det vara svårt att skilja på passion, kärlek och vänskap. Måste en relation alltid börja med passion? Eller kan passion växa fram ur en vänskap? Enligt svenskarna tar det i snitt 4,9 dejter innan kärlek uppstår. Matchs dejtingexpert reder ut och delar sina bästa råd.

Dejtingprogrammet där två killar dejtar 20 tjejer i Grekland är inne på sin tredje vecka och redan nu flödar känslorna. Under en trekking-dejt uppstod ett samtal angående om det var romantik eller vänskap mellan två deltagare, vilket slutade med en hemresa till Sverige. På en annan middagsdejt uppstod glödhetpassion där blickar förekom mer än konversationer.

Läs mer: Kärlekstips för herrar från år 1876

Kärlek vid första ögonkastet?

dejtingtips

Matchs undersökning Dejtingbarometern 2022 visar att endast 38 procent* tycker att det är viktigt att klicka första gången man ses. Detta till trots, tycker hela 68 procent av svenska singlar att den första dejten är avgörande för om det blir en andra dejt.

Om du är på dejt med någon som verkligen inte är din typ är det inte så konstigt om du inte vill träffa personen igen, för det är viktigt att känna någon slags nyfikenhet på personen man är på dejt med. Däremot känner ingen kärlek vid första ögonkastet, det är en felaktig diskussion där kärlek förväxlas med attraktion. Vi kan absolut bli vansinnigt attraherade av någon vid ett första ögonkast, men kärleken kommer först senare. För kärlek är ett starkare emotionellt band som oftast fördjupas med tiden ju mer du lär känna någon, säger Jacqueline Joo, Match dejtingexpert.

Så sanningen är alltså, enligt experten, att de flesta av oss behöver mer än en blick eller en dejt för att bli kära. Därför kan det vara värt att ge personen en chans till, även om det inte uppstår en gnista vid första anblick. 

Många singlar har nog upplevt att attraktion kan uppstå snabbt och vara fängslande, men det behöver inte nödvändigtvis leda till kärlek eller en fungerande långsiktig relation. Och även om en omedelbar attraktion inte finns vid en första dejt kan det uppstå kärlek och attraktion på sikt om du ger dejtandet en chans. I programmet har deltagarna däremot kortare tid på sig att känna om det känns rätt eller inte, och fattar därför snabbare beslut, säger Jacqueline Joo.

I snitt tar det 4,9 dejter för svenskar innan förälskelse uppstår enligt en undersökning** från Match. För att ge kärleken en ärlig chans är det alltså viktigt att du som singel ger både dig 

själv och dina dejter tillräckligt med tid innan du tar ett beslut. Så bli inte avskräckt om du inte känner en stark fysisk attraktion direkt, för det är alltså helt normalt att passionen börjar växa fram i samband med att ni lär känna varandra bättre. 

Osäker på om det är vänskap eller kärlek mellan dig och din dejt?
Fundera på följande frågor (och skriv gärna ner dina svar!):

  • Är du nyfiken på personen och känner ett intresse att träffas igen för egen del och inte enbart för att vara snäll gentemot din dejt?
  • Har personen egenskaper som du värderar högt i en framtida partner? Upplever du att ni är ute efter samma sak långsiktigt?
  • Vad är din erfarenhet av att starta en kärleksrelation med tidigare partners? Blir du attraherad fort eller inte? Har ditt tidigare mönster fungerat bra eller tror du att du behöver bryta det och agera tvärtom denna gång? 
  • Känner du att du vill ha fysisk kontakt med din dejt? Känns det okej att röra vid dejten, kramas, ge en kyss och på sikt ha sex?
  • Om du är osäker på personen; hur länge har du varit det? Och vad är du mest osäker på? Rannsaka dig själv noga och bryt ner osäkerheten i tydliga mindre delar. Försök lägga undan normer och andras åsikter. Är det något du eller din dejt kan ändra på för att din osäkerhet ska försvinna? Eller är det bara så att kemin mellan er saknas? 

Läs mer: Råd till giftaslystna unga män

Om undersökningen:

*Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Match. Den bygger på 1000 intervjuer med svenska singlar, 20–50 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 17 – 23 augusti 2022.

**Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Match. Under perioden 5–13 juni 2020 genomfördes totalt 1 086 webbintervjuer bland allmänheten 18–60 år i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Svarsfrekvensen var 59 procent. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *