Mattrender 2021 – Hur äter vi i spåren av pandemin?

mattrender 2021

Den pandemi vi nu genomlever har testat oss på många olika sätt. Samtidigt har den frambringat många nya vanor. Äta är något som vi gör varje dag och därför är det inom mat och dryck vi sett några av de största förändringarna. Här tar vi fram mattrender 2021 och vad vi kan förvänta oss inom detta område.

I år har Food & Friends trendspotting ett enda tydligt tema. Den fokuserar helt på vilka konsekvenser pandemin haft och fortsatt kommer att ha på hur vi äter och dricker, både hemma och på restaurang. I kriser måste det fram nya idéer. Trendspaningen i katastrofens tecken – Cheers to Disaster berättar om några av dessa.

Distance Dining

Till att börja med berör årets trendspotting de självklara och direkta mattrender 2021 som blivit ett resultat av pandemin. Distance Dining har blivit uttrycket för hur restauranger, caféer och barer anpassar sig för att få fortsätta servera mat och dryck.

Förutom att flytta på stolar har det kommit kreativa exempel på detta. Som att blockera platser med skyltdockor eller att flytta nattklubbar till telefonkiosker. Utomlands ser vi också trenden Delification. Restauranger med hög överlevnadsinstinkt gör tillfälligt om sig själva till matbutiker när de inte får ha öppet som vanligt. På så sätt slipper de stänga ner och kan ha kvar både personal och leverantörer.

mattrender 2021

Mindre moraliska exempel på restaurangernas överlevnadsinstinkt dyker också upp i form av trenden Covid Covert med allt fler så kallade ”Covid Speakeasies”. Hemliga barer, hemmafester och skogs­rejver där ingen övervakning av formerna sker, blir allt vanligare som en effekt av förbuden.

Mattrender 2021 – Matlagning i hemmet

Det viktigaste ordet för i år är, inte helt oväntat, hemmet. Vi lämnar det ogärna och lägger oss till med en hel del nya beteenden. Till exempel lägger vi nu mycket mer tid på spektakulära dukningar. Här är de nya nya orden som trendar inom matlagning i hemmet:

 • Tablescaping
  Tablescaping innebär att man lägger otalig energi på sin dukning och delar det på sociala medier under #tablescaping.
 • Comfort food
  Maten som serveras på de väldukade borden är sådant som våra mor­ och farföräldrar serverade oss som barn. Trenden handlar just nu mer om att titta bakåt än framåt.
 • Snacking
  Redan före Corona såg man att det var ett skifte på gång mot att äta flera mindre måltider istället för tre stora mål om dagen, pandemin har bara skyndat på detta.
 • Hemelektronikens år
  Förutom ny kaffekokare så kommer det mängder av nya, mer eller mindre nödvändiga, produkter när vi spenderar allt mer tid i hemmet.
 • Quarantinis eller Locktails
  Någonting annat vi gör hemma i större utsträckning numera är att dricka. Du tar helt enkelt vad du har längst bak i barskåpet, blandar med någonting annat från samma rad och vips har du en delikat drink med ett medryckande namn.

Trender utanför hemmet

Förutom att skrika ”håll avståndet” finns det flera nya beteenden även i mataffären. Vi fortsätter att leta efter lokalt producerade livsmedel. Detta kan hänga ihop med att det faktiskt tog slut på mat i butikerna i våras. Debatten om självförsörjningsgrad har bara börjat. Ett trendbrott är att vi har börjat bry oss om varumärken igen vilket också kan härledas till att man söker trygghet.

Samma sak gäller ekologiskt, i år har preferensen gått från 7 till 9%. Även shoppingfrekvensen gör ett trendbrott. Tidigare i Matrapporten har vi sett hur man börjar handla allt färre varor oftare. Med Corona har det vänt. Allt fler besöker nu butiken 1 eller 2 gånger i veckan istället.

En annan tydlig sak gällande mattrender 2021, som orsakats av Corona, handlar om matsäkerhet. Motståndet mot förpack­ningsmaterial som har minskat med två tredjedelar under Corona­tiden. Den egna hälsan går nu helt enkelt före miljön.

– Ett nytt fokus på säkerhet kommer prägla vårt förhållande till mat: vem kan man verkligen lita på? Det här kommer förändra bilden av vem vi föredrar att handla av. Industrin som följer matsäkerhetsprogram eller skäggiga hipsters som brygger öl i källaren? säger Lennart Wallander, VD på Food & Friends.

Om vi rör oss ännu längre från hemmet till restaurangscenen ser vi exempel på Double Usage då res­taurangerna blir ännu mer beroende av att maximera intäkterna på sin golvhyra, och håller exempelvis café på dagen, restaurang på kvällen. En annan trend, orsakat av att det nu finns fler kockar än det finns öppna restaurangkök, är Rotating Restaurants. Gästspelen ökar och det kommer att dyka upp fler och fler restauranger som har detta som affärsidé.

En annan direkt konsekvens när det blir avgörande att skapa förtroende för arbetet med att stoppa smittan så svarar restaurangerna med Naked Kitchens. Man skapar helt enkelt ohindrad insyn i verksamheten. Detta kan även göras för take away där en inblick i matlagningen streamas online.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *