Melatonin – varför är det viktigt och hur fungerar melatonintillskott?

melatonintillskott

Melatonin är ett hormon som hjärnan producerar som ett svar på mörkret. Melatonin hjälper till med att tajma ens dygnsrytm och finns där för att vi ska kunna somna. Det finns melatoninkosttillskott att tillgå, som vanligtvis tillverkas syntetiskt.  

De flesta människors kroppar producerar tillräckligt med melatonin för att sova på egen hand. Det finns dock steg du kan vidta för att få ut det mesta av din naturliga melatoninproduktion, däribland att ta melatoninkosttillskott. Mer om detta i denna artikel.

Kroppen producerar melatonin naturligt

Innan vi går vidare in på melatoninkosttillskott så behöver vi först definiera vad melatonin är och hur det fungerar i kroppen. 

Rent kortfattat är melatonin ett hormon som produceras av tallkottkörteln i hjärnan. Den styr kroppens natt- och dagscykler. Melatonin hjälper till att kontrollera så att du sover och är vaken när det är rimligt på dygnet. 

När det blir mörkt producerar kroppen mer melatonin för att hjälpa en person att somna. När det är ljust producerar kroppen mindre melatonin då den förbereder sig för att vakna.

Sömn är viktigt för din hälsa

Det är också nödvändigt att förstå vikten av sömn för att förstå vikten av melatonin. Sömn är nödvändigt för att människans, och djurs kroppar ska fungera. Tyvärr tycker allt för många människor att sömn är ett slöseri med tid och försöker undvika att sova för mycket. Men detta är helt fel sätt att se det på.

Att få tillräckligt med timmars sömn varje natt gör att våra kroppar och vårt sinne kan ladda upp, så att vi är pigga och friska när vi vaknar. Tillräckligt med många timmars sömn hjälper också kroppen med att avvärja sjukdomar.

melatonintillskott online

Vad händer om din kropp producerar för lite melatonin?

För lite melatonin kan resultera i sömnsvårigheter, depression och/eller andra psykiska sjukdomar. Kroppens naturliga melatoninnivå tenderar att sjunka när vi åldras. Låga nivåer av melatonin kan också orsakas av för lite sömn, konstant resande över olika tidzoner, oregelbundna arbetstider och medicinering. Koffein, alkohol och nikotin kan också sänka kroppens naturliga melatoninnivåer.

Så fungerar melatoninkostillskott

Som du säkerligen redan förstått finns det melatoninkosttillskott att tillgå för den som vill öka kroppens melatoninproduktion. Melatonintillskott kan således öka kroppens naturliga produktion av melatonin, och detta kan vara fördelaktigt för den som upplever sömnsvårigheter. Forskning har nämligen visat att tillskott av melatonin kan hjälpa personer med sömnlöshet att somna något snabbare och kan ha större fördelar för dem med oregelbunden sömnrytm. Hos Rawpowders kan du beställa melatonin som kan säkerställa återställandet av en lämplig melatoninnivå i kroppen.

hur fungerar melatonintillskott

Andra fördelar med melatoninkosttillskott

Förutom att öka kroppens produktion av melatonin och därmed hjälpa personer med sömnlöshet finns det även andra användningsområden. Melatoninkosttillskott kan exempelvis hjälpa personer med humörsvängningar så att de slipper uppleva humörsvängningar under höst- och vinterhalvåret. 

Men det kan också vara fördelaktigt för de som reser mycket inom arbete och ofta har jetlag. I fyra studier som gjorts på 142 resenärer mellan 2010 och 2014 visade sig melatonin minska de totala symptomen på jetlag efter flygresor österut.

Melatonintillskott har också visat sig vara fördelaktigt för de som upplever ångest innan och efter operationer. 

Använd melatonintillskott med måtta

Om du bestämmer dig för att köpa melatonin som kosttillskott bör du vara uppmärksam på eventuella biverkningar samt hur man doserar tillskottet. Naturliga sömntabletter ska alltid tas omkring en timme innan man planerar att lägga sig så att melatoninet kan utveckla sin fulla effekt. Man ska heller inte överskrida en högre dos än angivit eftersom det kan leda till att man blir beroende eller upplever en motsatt effekt. Samtidigt ska barn och gravida kvinnor (inklusive de som ammar) undvika att ta melatonintillskott.

Höj din melatoninnivå naturligt

Om du vill öka kroppens naturliga produktion av melatonin utan att inta kosttillskott kan du göra detta.

  • Eliminera ljuskällor om kvällen

För att höja kroppens melatoninnivå naturligt ska du eliminera alla möjliga ljuskällor om kvällen. Det bästa är att sova i ett rum som är så mörkt som möjligt. Enligt en studie från Harvard har det visat sig att melatoninnivån i kroppen kan vara 50% lägre när man sover i ett upplyst rum.

  • Somna och vakna vid samma tidpunkt varje dag

Om du vill ha bästa möjliga och goda sömn bör du se till att lägga dig och gå upp vid ungefär samma tid varje dag. För att komma in i rutinerna kan du försöka gå upp tidigare än vad du brukar om morgonen och inte ta en tupplur under dagen. Då kommer du automatiskt bli trött om kvällen och kunna lägga dig tidigare.

  • Sov tillräckligt med timmar under natten

Sist men inte minst är det viktigt att du försöker sova mellan 7–8 timmar om natten för att din kropp ska må bra. Kroppen och hjärnan behöver sova så mycket varje natt för att kunna återhämta sig och fungera som normalt. Ju bättre du sover desto mer stabil blir också din melatoninnivå.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *