Mercedes ger E-klass ett lyft

Mercedes E-klass W214

Under många år var Mercedes E-klass på något sätt toppen av överkomlig komfort. Rymligare än C-klassen och billigare än S-klassen så erbjöd den en perfekt mix av bekvämlighet, elegans och överkomlighet. Det var ingen tillfällighet att E-klass har sålt i 16 miljoner exemplar och bör vara en av Sveriges vanligaste bilar i taxibruk, i alla fall bland de lite bättre bolagen.

Elektrifieringen och SUV-ifieringen har fragmenterat Mercedes portfölj och idag är det närmast omöjligt att välja en klassisk modell på samma vis. Nu för tiden är det den elektrifierade portföljen – EQA/EQB/EQE/EQS – som får mest uppmärksamhet.

Men när Mercedes nu lyfter sin E-klass (är det för sista gången?) så vill vi ändå ta en titt. For old time’s sake.

Exteriör

mercedes e-klass

Exteriört har Mercedes varit varsam när det gäller dimensionerna: nya E-klass är lite längre och lite bredare, för att ge lite mer komfort.

Den stora skillnaden syns i fronten, som blivit större och mycket mer framträdande. Strålkastarna har dessutom integrerats visuellt med grillen, för ett lite mer futuristiskt utseende. Som vanligt kommer E-klass i tre stilar – Exclusive, Avantgarde och AMG-versionen. I Exclusive får man fortfarande en klassisk grill och Mercedes-märket på motorhuven. I AMG och Avantgarde placeras som vanligt en stor stjärna mitt i grillen, men Mercedes har dessutom lagt till ett ”fält av stjärnor” i grillen.

mercedes e-klass grill

Även bakifrån lyfts Mercedes-stjärnan fram mer. De bakre LED-lamporna är nämligen även de formade som stjärnor. Sammantaget är resultatet mycket snyggt, men det undgår ingen att det är just en Mercedes du kör – kanske är det just tanken?

De större dimensionerna har också utökat det redan bra bagageutrymmet till 540 liter. Än så länge har Mercedes bara visat upp sedan-varianten, men en kombi med ännu mer utrymmer lär vara på väg också.

Motorer

Nya Mercedes E-klass kommer initialt med sex olika motoralternativ – tre är laddhybrider och tre är mildhybrider.

Laddhybriderna E 300 e, E 300 e 4MATIC och E 400 e 4MATIC har alla elmotorer på 129 hästkrafter (95 kW) som kompletterar deras bensinmotorer på 204 respektive 252 hk. E 300 e har därmed en total effekt på på 310 hk och E 400 e 4MATIC landar på 375 hk. Räckvidden på ren el är ca 10 mil vilket betyder att de allra flesta kommer att kunna köra all sin vardagskörning med eldrift.

Mildhybriderna är bensindrivna E 200 samt dieslarna E 220 d och E 220 d 4MATIC. De har 48 volts elsystem med en kombinerad startmotor/generator som kan ge bilen 23 hk och 205 Nm extra när det krävs. Men som också gör det möjligt att segla i motorvägsfart utan att förbränningsmotorn går igång.

Användningen av elmotorer hjälper också upp accelerationen. Snabbast går det i E400 e 4MATIC som gör 0-100 km/h på 5,3 sekunder, och långsammast i E 220 d 4MATIC med 0-100 km/h på 7,8 sekunder.

Interiör och teknik

mbux superscreen

Det är interiört som mest har hänt i nya Mercedes E-klass.

I linje med den trend som Tesla startade så är den elektroniska arkitekturen är nu mer mjukvarudriven än hårdvarudriven.

Interiören präglas av MBUX Superscreen – ett jättelik display som sträcker sig från mittkonsolen till bilens högersida och innehåller bland annat en separat skärm för passageraren. När det inte sitter någon i högerstolen används den skärmen bara för dekormotiv. Infotainmentsystemet MBUX är kraftigt uppdaterat och kan nu röststyras utan något särskilt kommando. Det går också att ge systemet komplexa instruktioner – kallade rutiner – som tar hänsyn till vissa förutsättningar. Till exempel ”Sätt på stolsvärmen och ställ in stämningsbelysningen på orange färg om det är under 12 grader varmt i kupén”.

Framför föraren återfinns ett digitalt instrumentkluster som kan personaliseras på många olika sätt. Både på ratten och instrumentbrädan finns fysiska knappar så att det går snabbt och säkert att komma åt de vanligaste funktionerna.

Digitaliseringen märks också i att det nu går att använda en digital nyckel (Digital Vehicle Key) till bilen. Det innebär att det går att ladda ner en nyckel till sin iPhone eller Apple Watch och sedan kan bilen låsas upp och startas bara genom att föraren har den enheten på sig. Föraren kan också dela ut rättigheter till upp till totalt 16 personer där vissa bara får öppna eller låsa bilen, medan andra även får köra den.

Det går numera också att installera tredjepartsappar i MBUX. Redan nu finns TikTok, Angry Birds, Webex och Zoom liksom webläsaren Vivaldi. Du kan också koppla upp dig till portalen Zync som låter dig ta del av streaming, sport, nyheter, spel och mycket annat. Det går till och med att få en selfie-kamera monterad i instrumenteringen som kan användas för videomöten när bilen står stilla.

Slutsatser och tankar

Nya Mercedes E-klass är en vacker bil, som samtidigt väcker en hel del tankar.

Exteriört kämpar Mercedes lite med att hitta balansen mellan sitt klassiska signum för elegans, och behovet av svara upp mot nya målgruppers önskemål om att det ska synas att det är en dyr bil.

Interiört har Mercedes tagit vad Teslas startade och höjt insatsen en nivå till med sina tre stora skärmar. Utmaningen är samma sak här – det ser lyxigt och imponerande ut, men elegansen kommer lite i skymundan. Positivt är att man tar efter fokuset på att digitalisera grundplattformen, vilket kommer leda till många möjligheter att utveckla bilens funktionalitet och förlänga dess praktiska livslängd.

Medan Mercedes försöker bestämma sig för vad märket ska stå för framöver, så fortsätter E-klass erbjuda mycket bil för pengarna. Vad man än tycker om designen så är nya E-klass välbyggd. För den som inte är redo att göra hoppet till elektriska bilar är det här bland de bästa man kan hitta på hybridmarknden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *