Midas Bootmaker x Skolyx -handrandsydda workwear boots

snygga kängor till vintern

I ett unikt samarbete kan svenska kvalitetsskospecialisten Skolyx nu erbjuda handrandsydda workwear-kängor från indonesiska Midas Bootmaker. En av mest hyllade aktörerna från den exploderande kvalitetsskoscenen i Indonesien, som väcker större och större intresse internationellt.

Skolyx är den första återförsäljaren någonsin utanför Asien som säljer indonesiska handrandsydda kängor som Ready to Wear, alltså med direkt leverans från lager. Midas Bootmaker är workwear-brandet för Winson Shoemaker, som anses göra Indonesiens främsta tillverkare av klassiska modeller herrskor.

Handrandsydda workwear-känger

Kängorna är pinnade för hand, handrandsydda och med handgjorda sulsömmar (till och med på gummisulorna), med häl- och tåkappor av riktigt läder – specifikationer som man normalt får betala stora summor för.

Priset på Midas skor är, med tanke på kvaliteten och nivån på hantverket, helt fantastiskt: 4 999 SEK. 

Tre unika modeller i begränsad upplaga

randsydda kängor handgjorda

Ett begränsat antal av tre modeller finns nu tillgängliga: en Service boot i brunt pull-up-läder, en Service boot i mellanbrunt roughout-läder, och en Moc toe-känga i brun pull-up.

Alla kängorna är unika för detta samarbete, Service booten är en version av Midas normala version men med färre rader av sömmar på ovanlädret, för en cleanare look. Moc toe booten är en helt ny modell för Midas, utvecklad tillsammans med Skolyx och bara tillgänglig genom det här samarbetet.

Unik tillverkningsprocess

tillverkning av handgjorda skor

Indonesien är ett av världens främsta centrum för tillverkning av workwear boots, en tradition som härstammar från när landet var en nederländsk koloni, men som utvecklats och förfinats under decennierna sedan landet blev självständigt på 1940-talet.

Unikt är dock att man nästan uteslutande fortfarande gör allting för hand, inte med maskiner som pinnar skorna, Goodyear-maskiner och McKay-maskiner för sulsöm och så vidare, utan med syl, nål, kniv, hammare etc.

handtillverkade skor

Kvaliteten är mycket hög, men ändå till överkomliga priser, vilket har gjort att många workwear boots-entusiaster har vänt sina huvuden mot Indonesien under de senaste åren, och särskilt i USA är riktigt handgjorda indonesiska kängor mycket eftertraktade.

Produktionen är i de flesta fallen synnerligen småskalig, Midas / Winson är en liten workshop på åtta personer som bara tillverkar cirka 30 par skor i månaden.

handgjorda skor tillverkning

Två olika typer av läder används i kollektionen

Två olika typer av läder används för Midas x Skolyx-kollektionen. Dels ett brunt roughout-läder (skillnaden mot full reverse calf-mocka är att ytan inte är lika jämnt slipad) med mycket karaktär. Detta kommer från det lokala garveriet Cisarua, ett familjeägt garveri som startade 1949 och som på senare år har sett växande globalt intresse på grund av sina högkvalitativa produkter.

äkta läder tillverkning av handgjorda skor

Sedan ett mycket slittåligt mellanbrunt pull-up-läder som kommer att utveckla fantastisk karaktär med åren (termen pull-up kommer från att lädret får en ljusare färg där det sträcks, tack vare hur det behandlats med oljor och vaxer). Det har utvecklats av en vän till Midas grundare, som köper lokala hudar och sina egna garvämnen, och sedan reser till ett garveri i Yogyakarta där han hyr några garvningstrummor och utrustning under en kort period, och stannar där och garvar hudarna själv.

snygga randsydda kängor

Batcherna är därför mycket begränsade, och när de är slut kan det ta tid innan han kan åka tillbaka till garveriet och tillverka nytt läder.

Det här är kängor som är gjorda för att verkligen användas och utsättas för hårda påfrestningar, och som bara kommer att se bättre och bättre ut med åren. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *