Motivation, lycka och framgång i livet

Ibland kan det vara bra att utmana sina föreställningar genom att ta in alternativa idéer för en grundläggande tolkning. Denna vecka fastnade jag bland annat för en video som gick under rubriken ”Why motivation is garbage” där välkända inspiratören Mel Robbins delar med sig av sina åsikter i en TV-show.

Alltid när jag ser denna typ av rubriker får jag en känsla av motvilja, väl medveten om att det mesta nuförtiden handlar om att lägga ut de rätta och mest kontroversiella rubrikerna för att locka till sig läsare och klick. När man går närmare in i ämnet märker man sedan att själva rubriken har mindre att göra det budskap som man egentligen vill få fram. Så också i detta fall…

Utan att dock gå händelserna i förväg vill jag att ni lägger några minuter på att se vad Mel Robbins har att säga i ämnet i videon nedan.

Kollat färdigt? Ok, budskapet var alltså egentligen att motivation är skräp eftersom man ändå aldrig kommer att känna för att göra det som är tungt, svårt eller skrämmande. Hjärnan har en naturlig tendens att motsätta sig obehagliga situationer och förändringar. Därför måste man sluta att vänta på rätt tillfälle där man kommer att känna sig motiverad för att göra just dessa saker.

Det handlar enligt Robbins om att helt enkelt ta ett beslut att agera baserat på de känslor man har vid ett givet tillfälle. Att inte vänta på de rätta tillfällena när det känns rätt och meningsfullt att lägga sina planer i verk, eftersom man i grunden är bekväm och hjärnan alltid kommer att välja den enkla vägen för att motverka det obekväma och skrämmande.

För att lägga dessa teorier i praktiken har Mel Robbins utarbetat något som hon kallar 5-sekunders regeln, vilket innebär att man bör omsätta idéer till handling inom fem sekunder, annars kommer man troligen att börja tveka och ens bekvämlighet ta över beslutsfattandet.

Mer om detta i den populära presentationen som Mel Robbins gjorde år 2011.

Med dessa teorier i bakfickan går jag över till mina egna åsikter i ämnet för att påvisa att motivation inte alls är något som behöver vara av ondo. Det mesta handlar om hur man väljer att definiera ordet och hur man använder sig av motivationen för att tända sin inneboende gnista till att uppnå sina målsättningar.

Orsaken till att påståenden som att ”motivation är skräp” når en så stor genomslagskraft i sociala medier nuförtiden är (troligen) att många tröttnat på sig själva och sina misslyckade försök att agera utgående från saker som motiverar en. Man har blivit trötta på människor som jämnt och ständigt påminner en om att allt är möjligt om man bara kämpar tillräckligt.

I slutändan handlar mycket om att en hel generation, de som vi kallar ”Millennials”, börjat tröttna på att ens egna förväntningar om hur livet borde se ut ofta krockar med verkligheten. Det har visat sig betydligt svårare att genom hårt jobb och ansträngningar nå de drömmar och målsättningar som man föreställde sig. Något som Tim Urban skrivit om i en populär artikel från år 2013.

Vi har blivit uppfostrade med att tro att allt är möjligt om vi är tillräckligt ambitiösa och tror på oss själva och våra möjligheter. När vi sedan inser att det faktiskt kräver en hel del jobb och långsiktighet för att nå målsättningarna är det många som förlorar hoppet och blir bittra och cyniska på det som samhället borde erbjuda en. Det skulle ju vara så enkelt!

Även om vi numera har de resurser som våra förfäder endast kunde drömma om är vi alltså enligt artikelförfattaren olyckligare än någonsin tidigare i historien och det handlar alltså om förväntningarna på livet. Till detta kan man även lägga till faktorer som att det numera är svårare att få det jobb som motsvarar ens utbildning och de förändringar som kommit i samhället under senare år. Faktorer som gör att det numera är svårare att hitta sin roll i samhället.

Vad har detta då att göra med motivation? Jo, motivation är definitivt inte skräp. Precis som jag skrivit om flera gånger här på Gentlemannaguiden handlar det om att använda sig av motivation på rätt sätt. Det gäller att med regelbundenhet planera sitt liv och på daglig basis hitta inspiration för att hållas på rätt köl.

För att hitta kraften att orka ta obekväma beslut och utmana sin egen bekvämlighet behöver man leva med en förhoppning om en bättre framtid. Något som motiverar en till ta sig an delmål för att nå större målsättningar i livet. Om man tar sig en närmare titt på de saker som man vet att borde göras för att det skall gagna en längre fram är det ytterst få saker som egentligen lockar. Helst skulle man väl vakna upp sent på dagen, äta gott, kanske kolla någon bra film senare på dagen tillsammans med en påse godis. Kommer det att göra så att man blir den friska och framgångsrika person som man drömmer om att bli? Nej, absolut inte.

Vad är alternativet? Alternativet är ju naturligtvis att bli en cyniker som försöker hitta varje tillfälle att motbevisa sina möjligheter att nå någonstans i livet. Cynikerns väg är den lättaste vägen att gå här i världen. Då behöver man inte anstränga sig och kan alltid hänvisa till människans inneboende behov av bekvämlighet och trygghet. Tyvärr har jag märkt att det blivit allt vanligare att ta cynikerns inställning till livet nuförtiden.

Gör istället det enda rätta och använd motivation och inspiration på rätt sätt för att nå målsättningarna. Det som videon ovan egentligen borde ha namngivits är ”Lär dig agera utifrån motivationen” eller något annat mer konstruktivt. Men det är ju naturligtvis inte så ”mediasexigt” eller ”klickvänligt”.

Detta är enligt mig det som Mel Robbins egentligen försöker säga. Vi behöver alla motivation och inspiration för att ändra våra liv till det bättre, men framförallt behöver vi verktyg som hjälper oss att hitta de rätta rutinerna. Det är där det personliga ansvaret kommer in i bilden. Ingen annan kan hjälpa en att ta tag i sitt liv och ingen annan vet heller vad det är som motiverar en till den grad att man kommer att agera utifrån ett visst stimuli.

Det gäller alltså att hitta sätt att varje dag motivera sig för att nå de målsättningar och den väg man önskar ta i livet. Om det finns något som har en tendens att belöna en förr eller senare i livet är det hårt, fokuserat och målmedvetet arbete. Detta kommer inte att ändra oavsett i vilken tidsålder vi lever i. Speciellt sant är det i ett samhälle där tålamod, långsiktighet och cynism blivit allt vanligare.

Självklara saker som tål att upprepas i detta sammanhang. Vad dagens ungdom definitivt inte behöver är att påminnas om att det är onödigt att drömma och att motivation endast är skräp. Det finns en tillräcklig misstro på samhället som det är just nu. Vad som egentligen behövs är lyckligare människor och människor med en mer realistisk syn på sin omgivning. Människor som lär sig uppskatta det som livet har att erbjuda här och nu, men även människor som lever med förhoppningar om en bättre framtid. Människor som känner att det är värt att försöka. Människor med motivation att förbättra sig själva och sin omvärld.

Men framförallt är det endast man själv som kan definiera lycka och framgång. Det gäller bortse från de gängse definitionerna om att lycka och framgång är lika med popularitet, pengar och materiella ting. Där handlar mycket om att sluta jämföra sig med andra. Även om förändring oftast är nödvändigt för att utvecklas och att nöja sig med det som man har är lika med stagnation, gäller det att ta ett steg tillbaka och se livet för vad det är. Man kan faktiskt vara lycklig här och nu med det man har och samtidigt sikta mot nya mål.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *