Motorcykelmode genom tiderna

Inom motorcykelvärlden fyller en modern klädseln många olika behov. För det första bör den både ha bra väderskydd och krockskydd. Den behöver också gärna synas ute i trafiken genom reflexer eller andra i trafiken synliga markeringar.

Liksom gällande all övrig klädsel har det skett mycket under tidens gång gällande motorcykelklädseln. Medan man nuförtiden hittar en stor mängd olika specialmärken för motorcyklister hos MC-butiker var situationen en helt annan under den första delen av 1900-talet.

I början av 1900-talet särskiljde sig inte utrustningen hos motorcyklisten så mycket från den klädsel man använde i övriga livet, bortsett från skyddsglasögon och de förarhandskar som även användes vid bilkörning.

Efter första världskriget började man dock använda sig av kortare jackor istället för den långa Dusterrocken, som hade för vana att fastna i hjulen. En annan vanlig klädsel som användes vid framförande av motorcykel var de mångsidiga knäbyxorna – ett plagg som även i övrigt var användes vid olika former av idrottsutövning under första delen av 1900-talet.

Motorcykelmode från år 1911.

Det var först i samband med att Marlon Brando figurerade i filmen The Wild One år 1953 som vi fick vårt första riktiga ikoniska plagg inom motorcykelvärlden. I filmen använde sig Brando av amerikanska motorcykeljackan Perfecto i läder, med epåletter och en diagonal dragkedja. Denna läderjacka lanserades år 1928 av Irving Schott genom sitt företag Schott NYC. Jackan döptes efter hans favoritcigarr på marknaden.

Den modell som Marlon Brando bar i filmen var modellen 618, som till utseendet var snarlik modellen 613 som lanserades i slutet av 1940-talet. Skillnaden på dessa modeller var att 618 saknade stjärnor på epåletterna. Till filmen lades dock dessa stjärnor till jackan.

Schott NYC:s originalmodell Perfecto 613.

Ett annat ikoniskt plagg som kommit att förknippas med motorcykelförare är läderbyxorna som amerikanska motorcyklister började använda i början av 1960-talet. Dessa plagg hämtade inspirationen från den traditionella cowboyklädseln och är något som hänger kvar ännu idag hos många motorcyklister.

Den som sett motorcyklisternas framfart på vägarna har kanske också observerat att man ofta använder sig av heldräkter i läder. Dessa dräkter benämns ofta som ”Racing Leathers” och användes för första gången av världsmästaren inom motorcykelsporten under 1950-talet, Geoff Duke. För Duke handlade allt om att strömlinjeforma dräkten för att vinna fart, snarare än säkerhetsaspekten.

Geoff Duke i ”Racing Leathers” från år 1953.

Med andra ord har mycket hänt inom motorcykelmodet under de senaste 100 åren och utvecklingen fortsätter. Med tanke på hur utsatt man faktiskt är i trafiken som motorcyklist är denna utveckling mer än välkommen. Som motorcyklist är nämligen bra skyddsutrustning och varm och ändamålsenlig klädsel viktigare än inom de flesta andra områden!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *