Motorlegenden Ronnie Petersons klockor till försäljning på Kaplans

Den 12 november är det dags för en av alla klockfantasters absoluta höjdpunkter, när Klockkvaliten på Kaplans äger rum. Höstens auktion bjuder på tre unika objekt som funnits i familjen Petersons ägo fram till nu.

”Vi är mycket stolta över att ha fått det här förtroendet av Ronnies bror Tommy Peterson”, säger Georgios Batselas, chef för Kaplans klockvärdering. ”Vi talar om tre klockor som aldrig tidigare funnits till försäljning på andrahandsmarknaden och eftersom de anknyter till legendernas legend inom motorsport, Ronnie ’SuperSwede’ Peterson, är de intressanta för både klocksamlare och motorsportfantaster världen över”. ”Det har visat sig många gånger tidigare att klockor med så här pass unik proveniens kan generera en mycket intressant budgivning”.

Först ut är en Rolex Day-Date som var Ronnie Petersons privata klocka från våren/sommaren 1978. Eftersom Ronnie tragiskt gick bort i sviterna av en olycka under Italiens Grand Prix bara några månader senare, är klockan fortfarande i ett fantastiskt skick.

rolex-day-date

ROLEX, Oyster Perpetual, Day-Date från år 1978, i 18K guld.

rolex-day-date-2

Auktionens andra utrop är en Heuer Carrera från 1972, har tillhört Ronnies far Bengt Peterson och är en exakt likadan Heuer Carrera som Ronnie själv bar. Klockan var en 60-årspresent till Bengt från Ronnie och hans bror Tommy Peterson. Klassiska klocktillverkaren Heuer (nuvarande TAG Heuer) stod under 60- och 70-talet för flera av branschens mest eftertraktade motorsportklockor.

tag-heuer

HEUER, Carrera, ”Tachy”, automatisk (microrotor) i 18K guld.

Nummer tre på auktionen är en Rolex Datejust som tillhört Ronnies mor Maj-Britt Peterson. Via sin legendariska Formel 1-kollega och Rolexambassadör, Sir Jackie Stewart, beställde Ronnie Peterson klockan åt sin mor 1972.

rolex-oyster-perpetual

ROLEX, Oyster Perpetual, Datejust, är ett damur även det i 18K guld.

rolex-oyster-perpetual-2

Klockkvaliten på Kaplans har under lång tid varit, och är Nordens ledande auktion för klockor och samlarur. Kvalitetsauktionen kännetecknas av klockor med utmärkande kvalitéer, ovanliga modeller, intressanta NOS-klockor och vintageklockor.

De senaste åren har flera miljonförsäljningar noterats och vårens auktion blev en stor framgång med hela 97 % av föremålen sålda. Klockkvaliten på Kaplans väcker uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser och följs av klockkonnässörer och samlare från hela världen.

Katalogen finns online där budgivningen redan är igång på www.kaplans.se/sv/auktioner/3093. Sista inlämningsdatum är 14 oktober.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *