MounK – Quality brand of Sweden

Såhär ett par veckor innan julafton tipsar vi om den perfekta julklappen för den miljömedvetne mannen som samtidigt bryr sig om kvalitet och komfort på sina kalsonger. Kalsonger tillverkade i det miljövänliga materialet bambu har tack vare sina positiva egenskaper blivit ett allt populärare alternativ till de mer traditionella kalsongerna i bomull eller linne.

MounK of Sweden är ett relativt nytt märke som lanserades i slutet av fjolåret från drömmen om att ta fram högkvalitativa produkter i miljövänligt material. Resultatet blev kalsonger tillverkade i bambu tack vare bambuväxtens många fördelar och oändliga möjligheter.

Bambukalsongernas fibrer har en naturligt jämn och rund struktur vilket gör tyget mjukare än bomull och linne. Mjukheten jämförs ofta med den hos silke och kashmir. Bambukalsonger behöver inte mycket tvättmedel och blir dessutom mjukare för varje tvätt. Bambukalsonger andas bättre och anpassar sig till kroppstemperaturen tack vare de miljontals mikroluckor som finns i fibrerna. De termoreglerande egenskaperna håller en varm i kalla klimat och sval i varma klimat.

Substansen bambu kun är ett naturligt antibakteriellt ämne som finns i bambuns celler. Forskning har visat att 70% av de bakterier som försöker växa i bambutyg är inte i stånd att överleva pga. bambu kun. Detta har lett till att bambun ökat i popularitet som det hälsosammare tyget.

Det naturligt biologiska ämnet bambu kun hämmar luktproducerande bakterier från att växa och sprida sig i kalsongerna. Bambuns termoreglerande egenskaper reglerar kroppstemperaturen och leder samtidigt bort fukt vilket gör att tyget förblir fräscht och mer hygieniskt.

Bambukalsonger är högabsorberande och har en hög andningsförmåga. Det leder bort vatten från huden tre till fyra gånger snabbare än bomull. Det mjuka och jämna tyget låter huden andas samtidigt som det håller den torr och fräsch.

Bambu naturens mest förnybara och hållbara resurs. Även om den ofta anses vara ett trä, så är den botaniskt kategoriserad som ett gräs som kontinuerligt skickar upp nya skott utan att behöva återplanteras efter att den skördats. Tack vare odlingsförhållandena i så pass skilda miljöer, gör det bambuväxten till en hållbar och mångsidig resurs.

Ur miljösynpunkt erbjuder bambu ett säkert sätt att hantera avloppsvatten genom att suga upp överskottet av näringsämnen. Bambuns rotsystem stabiliserar jorden och bidrar till att förhindra jorderosion, samtidigt som den förbättrar jorden genom att ta bort överflödigt kväve. Tack vare sin höga konsumtion av kväve så minskar den vattenföroreningar. Genom att odla och använda mer bambu, kan vi hjälpa till att bekämpa den globala uppvärmningen.

Bambus odlingsförhållanden har många fördelar som överstiger dessa hos bomull. En mätbar skillnad är att bambuväxten endast behöver 1/3 mängd vatten jämfört med bomullen som behöver upp till 20 000 liter för att producera 1 kg bomull. Med tanke på att 73 % av den globala bomullsskörden kommer från bevattnade arealer, krävs en stor mängd bekämpningsmedel och herbicider för att bibehålla bomullens tillväxt. Bambu däremot kräver endast en liten till ingen mängd kemikalier för sin tillväxt.

Genom att välja sina kalsonger med omsorg kan man alltså göra både en miljögärning och samtidigt göra sig själv en tjänst genom att välja kalsonger hög komfort och goda hygieniska egenskaper.

mounk of sweden inlägg

Kalsongerna från MounK of Sweden kommer även i snygga förpackningar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *