Museiklenod dammas av i brittisk rallytävling

Foto: Peter Häll

Är framtidens museum en rallytävling med förare i sekelskifteskläder á la Downton Abbey? I helgen körs rallyt ”London to Brighton Veteran Car Run”, ett veteranbilslopp för bilar tillverkade före 1903. På plats för att tävla är Tekniska museets klenod, den en-cylindriga ”De Dion Bouton”.

Starten går i London söndag den 5 november och med startnummer 83 tävlar ett av Tekniska museets föremål, bilen De Dion Bouton från 1901 som till vardags står i utställningshallen på museet, när den inte är utlånad till andra museer runt om i landet förstås.

De Dion Bouton är en en-cylindrig, ”öppen fyrsitsare” med fem hästkrafter, ursprungligen från Frankrike, importerad till Sverige från England under 1980-talet.

Tillverkaren De Dion Bouton var den största biltillverkaren i världen år 1900, med fyrahundra bilar och 3200 motorer. Liksom Michelin insåg marknadsföringsvärdet av en restaurangguide, introducerar de Dion år 1900 en vägkarta. Helt rätt i en tid då relativt få vägar var lämpade för bilkörning.

De Dion Bouton är en en-cylindrig, ”öppen fyrsitsare” med fem hästkrafter, ursprungligen från Frankrike, importerad till Sverige av givaren från England under 1980-talet. Foto: Peter Häll

I november samlas årligen hundratals veteranbilsentusiaster i London, många klädda i tidsenliga kläder från sent 1800-tal, tidigt 1900. Christian Stadius, från Tekniska museet i Stockholm finns med i teamet när rariteten De Dion Bouton puttrar fram i 40km/h mellan London och Brighton.

– Det här är ett helt nytt sätt att se på museiföremål som kallas ”handling collection” och som inte är så vanligt bland de stora ansvarsmuseerna. Jag måste nog säga att vi är en smula unika i det här fallet och vi har för avsikt att utveckla det mer framöver säger Christian Stadius, Enhetschef Samlingar,Tekniska museet, Stockholm.

Bilimperiet De Dion Bouton började med greven Albert de Dion och dennes intresse för ångbilar på 1870-talet. Tillsammans med George Bouton bildades firman De Dion Bouton 1883 som samma år tog patent på ångpannan och framställde den första lätta ångvagnen. De Dion Bouton tillverkade också fyrhjuliga cyklar, Vis-a-vis-fordon” och så Tekniska museets ”rallybil” som tävlar i årets London to Brighton Veteran Car Run.

Såhär såg det ut under London to Brighton Veteran Car Run 2016:

Om Tekniska museet

Tekniska museet är ett stiftelseägt svenskt teknikhistoriskt museum beläget vid Museivägen 7 på Gärdet i Stockholm som verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap på ett lustfyllt och inspirerande sätt. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och hade 300 178 besökare 2016.

Museet grundades som förening 1923, organiserades som en stiftelse 1948 och har fått statliga anslag sedan 1965. Nuvarande byggnad ritades av arkitekt Ragnar Hjorth och stod färdig 1936.

Demonstration av äldre fordon på takterrassen i samband med museets invigning 18 maj 1936. På bilden ses statsminister Per-Albin Hansson och handelsminister Fritiof Ekman.

perfekta farsdagspresenter 2017

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *