Några av höjdpunkterna på Kaplans klockkvaliteten 18 maj

Kaplans klockkvaliteten
Foto: Björn Dahlgren

Snart är det dags för en av vårens höjdpunkter för alla klockälskare när anrika Klockkvaliteten äger rum på Kaplans den 18 maj. Denna gång är det 173 sällsynta och eftertraktade klockor och föremål som skall hitta nya ägare.

Bland auktionsföremålen återfinns klassiker från märken som Rolex, Heuer, Patek Philippe och vintageobjekt bland annat från Audemars Piguet, Universal och Omega.

Två objekt som är väl värda att titta lite närmare på är auktionsnummer 96, en Rolex GMT-Master II – så kallad ”Fat Lady” från 1985 med originalurtavla ”Spider Dial” – samt auktionsnummer 29, en vintage Omega Constellation de Luxe i 18K guld från 1957 med den sällsynta originalboxen i silver.

Rolex GMT-Master II med auktionsnummer 96 från år 1985. Foto: Björn Dahlgren

Båda de här objekten är riktigt roliga i samlarsammanhang. “Spider Dial” fick sitt namn på grund av ett konstruktionsfel som gjorde att urtavlan krakelerade och bildade det numer berömda spindelnätsmönstret. Idag finns få klockor kvar med denna urtavla eftersom den oftast byttes ut direkt. Fascinerande att något som först ansågs som en defekt istället har blivit en hett eftertraktad effekt, säger Georgios Batselas, chef för Kaplans Klockvärdering.

Auktionsnummer 29, Omega Constellation de Luxe i 18K guld från år 1957. Foto: Björn Dahlgren

Omegan från 1957 utmärker sig för dess skick, att den är exceptionellt välbevarad och den kommer med originalboxen i silver – något man sällan ser. Att kunna erbjuda en så komplett vintageklocka är såklart extra roligt, fortsätter Georgios Batselas.

Foto: Björn Dahlgren

Auktionen erbjuder även en delikat samling av unika Sjöö Sandström klockor, auktionsnummer 161–165. Men också en mängd Speedmasters, passande nog till Omegas 50-års jubileum av modellen.

Titta till exempel på auktionsnummer 102 – med den sällsynta referensen 2998 och nr 18, 19 och 20 – där alla klockor kommer med ”Extract of the Archives”.

Hela katalogen hittar ni här.

Om Klockkvaliten 

Sedan 90-talet har Kaplans auktionerat ut klockor av världsklass och kunnat erbjuda klockälskaren den ultimata kombinationen av samlarklockor och kvalitetsur, alla handplockade av Kaplans experter till Klockkvaliten. På senaste auktionen hösten 2018 såldes klockor för ett slutpris på över 9 miljoner SEK inklusive provisioner.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *