Några kreativa personer och deras rutiner

Jag har alltid varit intresserad av rutiner och framförallt av hur framgångsrika människor inom olika yrkesgrupper lever/har levt sina liv. Alla vet att bakom de flesta framgångsrika karriärer ligger en enorm arbetsmängd, detta oavsett om det handlar om idrottsmän, författare eller företagare. Framgång kommer ytterst sällan som ett blixtnedslag och framförallt så tror jag att de flesta kan vittna om att den inspiration som de flesta kan känna i början av sina karriärer eller projekt, förr eller senare avtar och förlorar i kraft.

Som jag skrivit otaliga gånger om här på Gentlemannaguiden är det människans förmåga att aldrig ge upp och lära sig något av sina motgångar som oftast särskiljer de framgångsrika från de mindre lyckosamma. Det är lätt att hålla med om detta, men hur gör man i praktiken för att upprätthålla lågan till inspiration i vardagen? Oavsett hur intresserad man är av något så kommer man förr eller senare att bli trött på det man håller på med och det som man en gång brann för kommer att kännas mer som en belastning än som ett intresse.

Be regular and orderly in your life, so that you may be violent and original in your work.

– Gustave Flaubert.

Även om det inte nödvändigtvis behöver vara svaret, så tror jag regelbundenhet och rutiner är det som behövs för de flesta för att kunna upprätthålla någon typ av ordning och inspiration i livet. Det finns många vägar till samma mål och det är inte rutinen i sig, som t.ex. tidiga morgonrutiner som är avgörande, utan att man har ett sätt att leva som passar just en själv och som gör att man presterar och når resultat. Regelbundenheten är det som bör eftersträvas i ens liv.

Nedan är ett intressant diagram som baserar sig på Mason Curreys intressanta bok Daily Rituals-how artists work. I detta ser man att några av de mest framgångsrika artisterna, författarna och musikerna har haft vilt skilda rutiner i sina liv. Där finns utpräglade morgonmänniskor som Haruki Murakami och Benjamin Franklin som jag skrev om tidigare i mitt inlägg om morgonrutiner. Dessa två personer lade sig kl. 21-22 på kvällarna och vaknade redan mellan kl. 4-5 på morgonen för att påbörja en ny dag.

När man kollar närmare på diagrammet nedan så finns det även andra ytterligheter, som t.ex. Franz Kafka som mer eller mindre vände på dygnet med jobb på natten och sömn på dagen. Detta var delvis påtvingat, eftersom han var tvungen att jobba på dagarna för att klara sitt uppehället, vilket gjorde nätterna till några av de få tillfällen när han hade möjlighet att skriva.

Flera andra personer har även haft jobb som de gått till på dagarna vid sidan om sina kreativa karriärer (även om det skall erkännas att antalet timmar i jobbet skvallrar om att det i de flesta fall handlar om enstaka föreläsningar).

Oavsett vilket så är det väl värt sin tid att studera diagrammet nedan för inspiration. Som det även konstateras i detta finns det många olika sätt att strukturera sina liv och ändå få fina resultat till stånd.


Want to develop a better work routine? Discover how some of the world’s greatest minds organized their days.
Click image to see the interactive version (via Podio).

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *