När passar det att bära en flott kostym?

Det är inte längre något exklusivt för samhällets toppskikt att bära en fin kostym. Idag kan även gemene man som kvinna köpa sig ett upplägg av kläder som har en viss dignitet över sig. En riktigt fin kostym behöver heller inte vara särskilt dyr, så länge den sitter bra. Men i vilka sammanhang skall man gå klädd i sin bästa skrud? Det är den här frågan som vi skall utforska i den här artikeln.

Var välklädd i passande sammanhang

Genom århundradena har vår klädsel varit ett sätt att identifiera social status i samhället. Redan under romartiden fanns det regler för vilka som fick bära vad. Som exempel, var färgen lila enbart tillåten för medlemmar av den kejserliga familjen då färgen ansågs vara monarkisk. Sedan fick de stackars slavarna knappt bära någonting som ansågs vara fint eller värdefullt.

Även om det inte längre finns klädförbud som dessa i Sverige, är just våra plagg fortfarande väldigt viktiga. De har en betydelse för både självkänslan i individen som hur vi blir uppfattade av vår omgivning. Även modet har förändrats med tiden och det kommer ständigt nya vågor av trender på hur man skall vara klädd.

Något som dock troligen aldrig kommer gå ur tiden är en riktigt flott kostym. Att bära en snygg kavajjacka med passande byxor är som en representation av stilighet. Det här är dock kläder som man inte alltid tar på sig när man lämnar hemmet på morgonen. Det finns såväl tillfällen där en kostym är passande, som tillfällen det klädvalet inte riktigt platsar in. Det finns bland annat vissa casinon utan svensk licens som inte släpper in folk utan finkläder på sig. 

Etiketten kring när man skall bära kostym eller ej kan vara en högst personlig fråga för många. Dock finns det vissa scenarion där den enade åsikten är att en kostym skall sitta på kroppen. Här nedan kommer du nu kunna ta del en lista på var och när du bör klä upp dig i en fin kostym.

Scenarion där du bör bära kostym

  • Traditionella ceremonier (Bröllop/Begravningar)
  • Offentliga ceremonier
  • Fina sammanhang
  • Viktiga möten

Traditionella ceremonier

Den första kategorin där en kostym absolut är passande inkluderar vad vi kallar för traditionella ceremonier. Det handlar då bland annat om bröllop och begravningar. Ingen bör således sitta klädd i en huvtröja och jeans när ett par skall förklara sin kärlek för varandra. Även under begravningar kan detta anses vara en opasslig och ibland oförskämd klädsel.

Även om en kostym bör vara närvarande på kroppen under båda tillfällen, kan färgen på den skilja sig. Skall du på bröllop skulle det vara bra med en kostym i lite ljusare färger, särskilt om vigseln sker i sommarsolen. För begravningar är det främst lite mörkare färger på kostymen som gäller, även om den inte behöver vara helt svart.

Offentliga ceremonier

Nästa kategori kallas för offentliga ceremonier. Det här inkluderar bland annat doktorsavhandlingar, prisutdelningar, offentliga middagar eller i politiska sammanhang. Även under dessa omständigheter gäller det alltså att vara finklädd. Det skulle vara en högst märklig dag om någon dök upp på sig Nobelmiddagen och satte sig ner bredvid kronprinsessan iklädd en sliten skjorta och shorts.

När en doktorsavhandling äger rum, behöver det inte vara alltför fint, även om en kavajjacka är att föredra. På benen kan du dock ha lite mer frihet, så länge det plagg du väljer täcker den nakna huden likt ett dyrare par jeans. I politiken är det definitivt ett måste att du är uppklädd när du medverkar under ceremonier, då allt annat kan anses vara oanständigt.

Fina sammanhang

Sedan har vi kategorin med fina sammanhang där en kostym är den korrekta klädseln. Bland annat kan du räkna in besök på dyra restauranger här. Det finns de matställen där man inte ens får tillträde och tillgång till maten och drycken om man inte är klädd på rätt vis. Detta gäller även för besök på cigarrklubbar, särskilt utomlands. Du behöver således vara uppmärksam på vilken miljö du kommer befinna dig i och klä dig därefter.

Andra av dessa fina sammanhang kan bland annat vara när du besöker operan. Om det är ett särskild uppträdande av en högre dignitet, är det traditionellt korrekt att bära någon form av kostym för männen. På så sätt skapas även en stämning bland publiken om att vad de får åskåda är något speciellt.

Viktiga möten

Sist men inte minst har vi kategorin som berör viktiga möten. Det handlar dock inte om alla möten som kan komma vara viktiga för dig. Om du säg skall ha ett samtal med din läkare eller behöver diskutera något med skolkuratorn, är en kostym möjligen inte det bästa klädvalet. Där är det i stället viktigt att du presenterar ditt vardagliga jag för en mer öppen och personlig konversation.

Om du dock skall upp i rätten eller på ett affärsmöte, är en kostym absolut att rekommendera. I juridiska sammanhang har det visat sig vara till en fördel för en åtalad person att se bra klädd ut. Det skapar en mental bild av personen i fråga hos domarna som är positiv. När man står inför en potentiell dom behöver man ta till alla knep som går för att presentera sig i det bästa ljuset. En fin kostym går således en lång väg.

Under affärsmöten behöver man också vara välklädd. Likt med det ovannämnda juridiska exemplet, behöver man förmedla en god bild av sig själv även under det här sammanhanget. Det betyder bland annat att du bör träda in med en välsittande och flott kostym på kroppen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *