Nätskräddaren som vill förändra klädindustrin

Tailor Store erbjuder konsumenter en webbtjänst för skräddarsydda kläder. Med hjälp av designverktyg bestämmer kunden design, tyg och knappar på skjortor, kostymer, chinos och Pikétröjor. Tailor Stores skrädderi på Sri Lanka syr sedan endast upp beställningar och gör ingen överproduktion i standardstorlekar.

Det är ingen hemlighet att klädbranschen dras med många problem som överproduktion och rovdrift på miljö och människor. I Sverige slängs det åtta kilo textilier per person och år samtidigt som returer på kläder köpta på internet är uppemot 40 procent.

När vi slänger åtta kilo kläder har det gått åt precis lika många kilo kemikalier och 29 000 liter vatten som bidragit till att torrlägga delar av världen. Det tillsammans med de i dag höga returerna på kläder köpta på nätet påverkar miljön negativt. På Tailor Store menar man att passformen är en stor bov i dramat.

– För fler än hälften av svenskarna är det ett återkommande problem att kläderna sitter illa. Samtidigt uppger svenskarna att passformen är a och o. Därför tror vi att dålig passform bidrar till att vi i dag returnerar och slänger kläder i en så hög utsträckning, säger Jan Höjman, vd på Tailor Store.

Det är något nätskräddaren Tailor Store vill förändra på ett globalt plan och menar att deras affärsmodell är framtidens sätt att köpa och producera kläder.

Jan Höjman, vd på Tailor Store.

– Enbart fem procent av våra kunder returnerar sina plagg. Jämför vi med andra e-handlare tycker jag att siffran bevisar att skräddarsydda kläder på internet inte bara är rätt rent klimatmässigt utan också affärsmässigt. För klimatets skull hoppas jag att fler tar efter vår idé, säger Jan Höjman.

Affärsmodellen innebär att inget sys upp i onödan. Kunden lägger in sina unika mått och skapar skjortor, kostymer, chinos eller pikétröjor i ett designverktyg online och beställningen går direkt till deras egna skrädderi på Sri Lanka. Det innebär att ingenting sys upp i onödan. Deras medarbetare i skrädderiet har bra arbetsvillkor och löner. Dessutom är man till 100% koldioxidneutrala genom återplantering av regnskog på Sri Lanka.

Tailor Store är övertygade om att kläder som är schysst producerade och sitter perfekt är svaret på hur klädbranschen i sin helhet måste utvecklas på ett hållbart sätt.

Företaget grundades 2003 och har utvecklat sin teknik sedan dess. De senaste tre åren har de haft över 80 000 unika kunder i 117 länder. För att bidra till att färre kläder slängs och returneras är strategin att fortsätta sin geografiska expansion och satsa ännu mer på stora marknader som USA.

– Det är på de stora marknaderna vi kan göra skillnad snabbt. Därför etablerar vi oss nu i USA och satsar mycket i Storbritannien, Tyskland och Kanada. Framåt ser vi naturligtvis Kina och andra delar av Asien som intressanta marknader, säger Jan Höjman.

I mitten av augusti ifjol reste ett team från Tailor Store till Barcelona tillsammans med Carl-Johan Brandt (modell och fotograf), Christian Brandt (modell och fotograf) samt Max Söderberg (stylist). Resultatet blev inspirerande exempel på skräddarsytt mode med passform, hantverk och god smak i fokus.

Nedan är några bilder från fotosessionen. Något att inspireras av om man beslutar sig för att låta sy upp en egen garderob via Tailor Store.

 

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *