Njut av det goda i livet

det goda i livet

Här på Gentlemannaguiden kan du läsa det mesta om vad som förväntas av en gentleman:

  • En gentleman arbetar
  • Han är naturlig, hänsynsfull, tacksam och förnöjsam
  • Han ska icke vara högfärdig
  • Icke vara krypande
  • Och han bör inte fördela någon till avund, vrede och förargelse

Dessa något antika råd från en etikettbok från 1925 är dock kanske något svårtolkade för dagens unga män.

Enligt Wikipedia är definitionen av en gentleman något enklare förklarat en väluppfostrad man. En man som uppför sig på ett sätt som tidigare var standard i högre samhällsklasser och som prioriterar kläder, språk och vanor. Han bör vara artig (speciellt mot kvinnor), uppmärksam och i den äldre bemärkelsen ansågs han ofta vara en förmögen herre med fina anor.

Att vara en gentleman kan vara både spännande och roligt men också kostsamt. Vid dessa tillfällen finns Axo Finans här för dig. 

Hos gentlemannaguiden är begreppet gentleman något vidare än Wikipedias definition och bör även inkludera att vara en bra medmänniska. Dagens unga män har ofta inte samma kunskap om vad som anses känneteckna gott uppförande och hög moral och här kan gentlemannaguiden vara en kompass för dem. 

Målet med gentlemannaguiden är att inspirera en ny generation unga män och vägleda dem i vad som kännetecknar en gentleman.

Några särskilda kännetecken för en gentleman

En gentleman förväntas veta hur han klär sig rätt för varje tillfälle och ha intresse och kunskap om klassiskt herrmode. 

Klassiskt herrmode har sina rötter i 1930-talet som var ett årtionde med formella klädkoder. Kostym var ett måste för att gå ut och hämta tidningen och spelade man golf eller var på picknick var det knäbyxor som gällde. För att köra bil krävdes naturligtvis en tjusig bilrock. Många betraktar 1930-talet som det årtionde herrmodet stod på topp och många modehus hämtar än idag inspiration från 30-talets klädkollektioner. 

Förutom att klä sig klassiskt och elegant tar sig en gentleman gärna fram med stil. En gentleman behöver självklart en bil som matchar hans livsstil!

Klassiska bilmärken och modeller som Bentley, Aston Martin One-77, Audi A8 och Mercedes Benz A-klass är bilar som väl passar en gentleman. Detaljer som polerat trä och handsytt läder passar perfekt till gentlemannastilen.  

Annat som en gentleman gärna omger sig med/innehar är saker som fina väskor, goda herrparfymer och fina klockor.

Som gentleman förväntas man också vårda både sitt inre och sitt yttre och det är självklart viktigt att sköta om sin hy med bra produkter. Har du skägg finns det en uppsjö av olika produkter som hjälper dig att sköta ditt skägg på bästa sätt, exempelvis skäggolja.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *