Nostalgiska återblickar på årets båtmässa ”Allt för sjön”

Fotograf: Eric Carlstedt, Sjöhistoriskas arkiv

Båtmässan Allt för Sjön slår upp portarna idag. I år är mässan större än någonsin i tre stora hallar med en total yta på 52 000 kvm. En av årets höjdpunkter är storsatsningen på segelbåtar konstruerade av svenska varv, en annan de historiska träbåtarna i Classic Boat Show.

Även förra årets succé Water Park är tillbaka i egen hall med actionsport som wakeboard inomhus. Dessutom de senaste nyheterna och trenderna inom båtliv.

Heleneborgs Båtklubb firar 100 år och tar med sig båthistoria till Classic Boat Show. Pålsundet är den idylliska kanalen mellan Södermalm och Långholmen i Stockholm, och där finns Heleneborgs Båtklubb som har Sveriges och kanske världens största samling av veteranbåtar.

En del av Pålsundet återskapas inomhus på Allt för Sjön – vid en drygt 60 meter lång brygga visas ett 20-tal av klubbens klassiska båtar. Ivar Kreugers mahognyblänkande motoryacht Loris är en av dessa.

Vi börjar dock från 1970-talet och Sjöhistoriska museet som under mässan visar upp den populära familjebåten Albin på sin monter.

Albin 25 åter i fokus på båtmässan

För 50 år sedan gjorde Albin 25 succéartade framträdanden på båtmässorna. Nu är det dags igen. På årets båtmässa, Allt för sjön, bjuder Sjöhistoriska museet på en tripp till 70-talet med den fortfarande populära familjebåten i centrum. Men också på framåtblick mot Elbåtsmässan som arrangeras vid museet i maj.

Under 1970-talet expanderade båtlivet i Sverige. Plastmaterialen hade slagit igenom på allvar och mängder av nya konstruktioner togs fram. Och färger. Plötsligt vimlade skärgårdsfjärdarna av gula, röda, gröna och orange båtar. Komfort och bekvämlighet blev nya ledord. Motorn fick lika stor betydelse som seglen.

Foto: Eric Carlstedt, Sjöhistoriskas arkiv

Med den här utvecklingen följde också en ny typ av båtfolk.

Det fanns nya möjligheter att låna till båt och lockelsen i att få en underhållsfri båt till rimligt pris gjorde att många nybörjare vågade prova båtlivet, säger Eva Berglund-Thörnblom intendent på Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer.

Den mest klassiska av 1970-talets motorbåtar är Albin 25. Den första stod färdig 1967 men det var under 70-talet den hade sin storhetstid. Samtidigt som mässhallarna på Allt för sjön fylldes av segelbåtar i glada färger stod i tillverkaren Albin Marins monter också en motorbåt som drog blickarna till sig. Det var en båt i en design som varken var fräck eller kaxig. Det var i stället den ultimata familjebåten. Stor nog för en standardfamilj, med en akterruff där barnen kunde husera och en rymlig förruff med både pentry och toa.

Det finns nog ingen motorbåt som speglar 1970-talet så bra som Albin 25. Interiören gick i trendigt orange även om båtarnas exteriör var klassiskt vit med blå detaljer. Inredningen var båtmodets state of the art. Hade någon kommit dragandes med marinblått hade hen betraktats som mossig, säger Eva Berglund-Thörnblom.

Foto: Eric Carlstedt, Sjöhistoriskas arkiv

Marschfarten låg på omkring 10 knop och för den som ville segla fanns en riggad variant. När Albin 25 introducerades kostade den omkring 30 000 kronor, ungefär lika mycket som den seglande systerbåten Vega.

Idag går det att köpa en begagnad Vega för 30 000, men en Albin 25 från samma tid kostar det tredubbla. Det och att de finns på så många håll i världen säger mycket om populariteten, säger Eva Berglund-Thörnblom.

Båtlivet förändras och följer samhällsutvecklingen. Det är en viktig uppgift för museet att dokumentera och bevara historien. Sjöhistoriska har en samling med omkring 150 originalbåtar. Den innehåller allmogebåtar, arbetsbåtar och örlogsbåtar men domineras av fritidsbåtar.

En av dem är den Albin 25 som ställs ut på mässan i tidsenlig inramning. En annan båt ur museets samling som syns på Allt för sjön är Pettersonbåten Plurr från 1905. Den förvaltas av anrika Heleneborgs båtklubb som alltså firar stort 100-årsjubileum med att visa upp 20 klassiska båtar.

Sjöhistoriska museets monter är C17:35 på Allt för sjön.

Kreugers motoryacht Loris

Foto: Åke Gunnarsson

Ivar Kreugers motoryacht Loris är byggd i klassisk jugendstil med fernissad mahogny och blänkande beslag. Hollywoodstjärnor och kungligheter har färdats ombord. Nu har Loris flyttat in på Allt för Sjön tillsammans med Heleneborgs Båtklubb. Klubben firar 100 år och tar med sig båthistoria – i full skala – till Classic Boat Show på båtmässan Allt för Sjön.

Pålsundet är den idylliska kanalen mellan Södermalm och Långholmen i Stockholm. Där finns Heleneborgs Båtklubb – med Sveriges och kanske världens största samling av veteranbåtar.

Till klubbens hundraårsjubileum återskapas en del av Pålsundet inomhus på Allt för Sjön. Vid en drygt 60 meter lång brygga visas ett 20-tal av klubbens klassiska båtar.

Det är en historisk exposé med båtar från alla decennier under nittonhundratalet. Det är båtar av kända konstruktörer som Gideon Forsberg, Knut Ljungberg, CG Pettersson och många fler, säger Mats Arrhénborg som är medlem i klubben och äger båten Loris tillsammans med Ilona Orgmets.

En del av klubbhuset byggs också upp på mässan.

Vi försöker bygga upp en bit av Pålsundet och återskapa den känsla som finns hos båtklubben, som är en viktig del av Stockholms båt- och kulturliv. Heleneborgs Båtklubb är en klassisk båtklubb där vanligt folk har råd att ha sin båt, säger Mats Arrhénborg.

Vi värnar om den världsunika marinhistoriska miljön i sundet och är dessutom miljöcertifierade och arbetar för att uppfylla högt ställda miljömål, säger han.

Klubben är inriktad på veteranbåtar, framförallt träbåtar. Men även plastbåtar får plats och några av dem följer med till mässan.

Hollywood-kändisarna Mary Pickford och Douglas Fairbanks, tillsammans Charles Magnusson och Ivar Kreuger ombord på M/Y Loris 1924.

Mats Arrhénborgs egen båt, Loris, får en egen monter. Båtens historia går tillbaka till tiden före första världskriget. Då lät industrimagnaten Ivar Kreuger bygga båten. Hollywoodstjärnor som Greta Garbo och Mary Pickford och Douglas Fairbanks färdades ombord liksom flera av dåtidens kungligheter.

Båten har också en unik design, den är en lång, låg och smal så kallad speedyacht som gör 27 knop. Det gör den till en av skärgårdens snabbaste veteranbåtar.

M/Y Loris. Foto från 1932 i samband med att Kreugers dödsbos tillgångar auktionerades ut.

Ivar Kreuger var en man som hade bråttom, säger Mats Arrhénborg.

Under Classic Boat Show kommer Mats Arrhénborg och många andra medlemmar från båtklubben att vara på plats för att träffa mässbesökare och berätta om båtarna, klubben och Pålsundet.

kändisarnas favoritdofter favoritparfymer


Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *