Nu finns mänsklighetens största innovationer online i ett nytt projekt från Google Arts & Culture

gruvan vid tekniska museet
Bild: Anna Gerdén

De som påstår att tekniken och webben fördummar oss har troligen inte testat på alla de möjligheter som detta erbjuder oss.

Ett exempel på detta är onlineutställningen Once Upon a Try som öppnar idag – den största onlineutställningen om innovationer och upptäckter som någonsin gjorts. Med samlingar, berättelser och kunskap från över 110 institutioner i 23 länder, däribland Tekniska museet i Stockholm, visar Google Arts & Culture upp några av de största genombrotten och tänkarna bakom dem.

Alla som har en dator, surfplatta eller telefon kan nu utforska över 400 interaktiva utställningar som visar upp mänsklighetens största steg inom teknik och naturvetenskap. I Once Upon a Try använder du Google-verktyg för att besöka platser som till exempel CERN-laboratoriet eller den internationella rymdstationen ISS.

Man kan också bläddra bland Einsteins brev som aldrig tidigare publicerats, eller se den första dokumenterade kartan över Amerika från 1508. De tidigare utställningarna i Google Arts & Culture har gett människor över hela världen möjlighet att utforska och komma närmare föremålen, och har dessutom blivit populärt i klassrum där lärare kan göra visningar utifrån museets urval.

Gruvan på Tekniska museet. Bild: Anna Gerdén

Till öppningen bidrar Tekniska museet med en omslutande vandring i en gruva, med början i de trånga, mörka arbetsplatserna 900 år tillbaka i tiden till modern gruvdrift. Du kan gå runt och utforska gruvmiljön med VR-headset, men också klicka dig fram med en vanlig smartphone eller dator. Tekniska presenterar också ett urval av innovationer gjorda av kvinnor som är verksamma i Sverige idag, och berättelsen om uppfinnargeniet Christopher Polhem.

Vi arbetar hela tiden med att hitta nya sätt att ta museet till besökarna och göra våra samlingar tillgängliga för alla var som helst och när som helst. Google Arts & Culture är en spännande plattform, och vi är väldigt glada för satsningen på innovation och teknikhistoria, säger Åsa Marnell, chef för samlingar och utställningar på Tekniska museet.

Gruvan.

Once Upon a Try från Google Arts & Culture kan upplevas på g.co/onceuponatry, eller med app för iOS eller Android.

kändisarnas favoritdofter favoritparfymer
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *