Nu kan den ikoniska ”Folkabubblan” konverteras till eldrift

e-beetle volkswagen

Tillsammans med eClassics presenterar nu Volkswagen ett koncept för att elektrifiera historiska Folkabubblor. Den tekniska basen för konverteringen består av utprovade komponenter från nya Volkswagen e-up!. Dessa delar serietillverkas vid Volkswagen Group Components anläggningar.

Elmotorn och den 1-stegade växellådan tillverkas i Kassel och komponenterna till batterisystemet kommer från koncernens fabriker i Braunschweig.

Konverteringen av historiska Folkabubblor utförs av specialistföretaget eClassics och en snudd på serieklar version av ”e-Beetle” har nu presenterats.

e-beetle volkswagen

Komponenterna ger e-Beetle en toppeffekt på 82 hk. Batterisystemet är inbyggt i underredet och består av 14 moduler med en energikapacitet på vardera 2,6 kWh. Totalt levererar litiumjonbatteriet upp till 36,8 kWh.

Viktökningen och den högre prestandan efter elektrifieringen kräver förstärkningar och anpassningar av chassit och bromssystemet. Trots en ny totalvikt på 1 280 kg klarar e-Beetle accelerationen till 50 km/h på lite under 4 sekunder, och till 80 km/h på strax över 8 sekunder.

Det kan jämföras med den sista modellen som såldes i Sverige år 1975; den hade 50 hk och accelererade 0-100 km/h på 19,4 sekunder.

volkswagen e-beetle

e-Beetle har en topphastighet på 150 km/h och en räckvidd på 200 km – alltså fullt tillräckligt för en avkopplande dagsutflykt i en eldriven klassiker. Och skulle resan bli längre kan batteriet enkelt snabbladdas via ett kombinerat laddningssystem (CCS). En timmes laddning räcker då för att e-Beetle ska kunna köra ytterligare cirka 150 km.

Senare kommer detta koncept göra det möjligt att ge även andra klassiska modeller en elektrisk drivlina.

Vi jobbar redan med att elektrifiera en annan ikon, nämligen Folkabussen. Och det är inte heller omöjligt att vi kommer att få se en e-Porsche 356 framöver, avslöjar Thomas Schmall, ledamot i styrelsen för Volkswagen Group Components.

Det finns dessutom funderingar på att även använda sig av komponenter från Volkswagens nya plattform för elbilar (MEB), vilket skulle ge större möjligheter när det gäller prestanda och räckvidd.

Medan det är Volkswagen Group Components som svarar för de komponenter, inklusive batterisystem, som eldriften kräver, är det partnerföretaget eClassics i Renningen (utanför Stuttgart) som står för själva konverteringsarbetet. Många experter på Volkswagen har varit inblandande i arbetet med att elektrifiera Folkabubblan.

Volkswagen Group Components har delat med sig av sin expertis och erfarenhet under resans gång och hela tiden varit rådgivare åt eClassics.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *