Nya akvaviten Gullmunn Fleur-de-Lis utmanar en mansdominerad bransch

ny akvavit från norge lanseras november 2020

I en konservativ destillerikultur utmanar nu den kvinnliga destillatören Marte Bohn tillsammans med Matt Ensor den hårt mansdominerande sprittillverkningsbranschen. Den nya norska akvaviten Gullmunn Fleur-de-Lis tar avstamp bland nordisk natur och en blomstrande femininet.

Akvavit översätts från latin till “livets vatten” och har historiskt sett präglat den skandinaviska dryckeskulturen sedan urminnes tider. Det norska tillskottet Gullmunn Fleur-de-Lis och dess kvinnliga tillverkare utmanar nu den sedvanligt mansdominerande branschen. 

Akvavit gjord på örter från skandinavisk natur

Detta med en mild och delikat akvavit gjord på noggrant utvalda örter från vår skandinaviska natur. Gullmunns resa började 2019 när Marthe Bohn tillsammans med Matt Ensor på Oslos hantverksdestilleri bestämde sig för att låta deras brinnande intresse för natur, dryck och lokala råvaror få ta form. Med mer än 25 års erfarenhet inom yrket vill Marthe att Gullmunn stolt ska representera passion och femininitet. 

ny norsk akvavit Gullmunn Fleur-de-Lis

Fleur-de-Lis är startskottet för Gullmunns etablering på marknaden och med blomstrande smakerna från ljung, johannesört och irisrot får drycken en särpräglad smak. Drycken är i stort sett färglös och har en något lägre alkoholprocent (38%) jämfört med andra inom kategorin, för en mildare och en mer känslig känsla.

Destillering är ett vackert hantverk fyllt av passion, något jag vill ska reflekteras i Gullmunn Fleur-de-Lis. Vi tillsätter varken färgämnen eller socker för att drycken skall bli trogen sin natur och bibehålla sin naturligt färglösa nyans. Smak är trots allt oberoende av ”smink”, säger Marthe Bohn.

Vacker design

Akvavitens flaska pryds av en vackert illustrerad irisblomma, varsdoft och smak gör sig påmind i drycken och dess karaktär. Drycken bär också på söta ektoner som en direkt följd av de 10 månader den vilar på nya bourbonfat. 

Gullmunn Fleur-de-Lis släpps i en begränsad upplaga, med endast 5 000 flaskor per år.

Om Oslo Hantverksdestilleri

Oslos hantverksdestilleri grundades 2015 av Marius Vestnes, Marcin Miller, Martin Krajewski. Dessa tre män har tidigare varit med och lanserat öl- och spritimportören Cask i våra nordiska grannländer. De har också varit med byggt upp de Japanska whisky segmentet och etablerat Kyoto Distillery i Norden. Ett flertal av deras produkter har vunnit internationella priser och deras produkt Vidda Torr gin och blev 2020 nominerad till världens bästa gin av The Gin Masters i Storbritannien.

Norge har en lång tradition av hantverksdestillering och under en tid fanns det nästan 10 000 registrerade destillerier i Norge. 1927 infördes ett förbud mot sprit vilket innebar slutet för dessa destillerier att fortsätta sin produktion. Staten bestämde sig för att kontrollera spritkonsumtionen och grundade Vinmonopolet.

Under de närmaste 80 åren var denna typ av produktion öde för norsk dryckeskultur men genom småskalig framställning vill nu Oslos hantverksdestilleri väcka liv i detta igen. Gullmunn Fleur de Lis är ett resultat av kärlek till norsk kultur, nordiska smaker och gamla traditioner för hantverksdestillering.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *