Ny rökbomb från BenRiach – Albariza 18 Yo Peated PX

Rökig whisky var länge något som mest tillverkades på de avlägsna öarna eller i de allra mest svårtillgängliga delarna av Skottland. Brinnande torv var nämligen lömskt eftersom rökpelaren syntes miltals från tulltjänstemännens utsiktsposter. Traditionens makt är stark och det är ännu förhållandevis få fastlandsdestillerier som gör rökig whisky. Ett lysande undantag är BenRiach.

BenRiach Albariza 18 Yo Peated PX är en första utgåva i en ny range med rökig whisky från Benriach. Förutom Springbank så är BenRiach det enda destilleri som har haft en traditionell golvmältningsanläggning i drift under hela 1900-talet. När kanadensiska Seagrams förvärvade BenRiach i slutet på 1970-talet dröjde det inte länge förrän man påbörjade produktion av hårt rökt whisky. Det rådde vid den tiden brist på rökmalt och BenRiachs mälteri sattes på högvarv. Tack vare detta byggdes stora lager av rökig whisky upp hos BenRiach. Än i dag kan BenRiach erbjuda gammal rökig whisky på ett sätt som mycket få skotska destillerier kan göra. På senare år har detta resulterat i flera internationella utmärkelser.

Få whiskysorter brukar få så storslagna omdömen som rökig whisky som lagrats på sherryfat. Har den dessutom legat på fat som innehållit Pedro Ximenes, den kraftfullaste av sherrysorter, brukar whiskyentusiasterna tända alla ljusen i kristallkronan. BenRiach Albariza är en sådan. Albariza är en hårt rökt whisky som tillbringat merparten av sin tid på amerikanska bourbonfat, för att mot slutet av sin mognad flyttas över till kraftfulla Pedro Ximenes-fat.

Smakprofil
BenRiach Albariza 18 Yo är en starkt begränsad utgåva med en kraftfull rökig whisky. Doften har en tydlig sherrysötma, dadlar, fikon, skogsbär, läder och choklad, där finns också söt ljunghonung och den typiska lite sotiga fastlandsröken. Smaken är röksöt, romrussin, körsbär i vanilj och sjödränkt ek som balanserar mot mäktiga vågor av pyrande björkved och moln av rök.

Lansering: Webbsläpp på systembolaget.se den 10 september kl 10:00

– Albariza är namnet på den vita jordmån i Andalusien där sherry tillverkas
– Benriach var stängt i över 60 år och återstartades först 1965
– Benriach var 1983 det första Speysidedestilleriet som påbörjade större produktion av rökig whisky

För vem
Benriach Albariza 18 yo är en starkt limiterad utgåva. Till Sverige kommer endast 66 flaskor. Det är en whisky som förenar de klassiska smakerna rök och sherry. Albariza är en whisky för råkalla höstkvällar och den bör njutas som den är eller med några droppar vatten.

albariza

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *