Ny säsongswhisky – VINTERRÖK

Den 20 november lanseras Mackmyra Vinterrök. En rökig single malt whisky som delvis slutlagrats på fat som tidigare lagrat öl.

– Vinterrök är resultatet av några extra långa rökdestilleringar vi gjort för att få fram en torvigare rökighet och ett experiment med slutlagring på ölfat. Det blev en spännande whisky med fantastiska smaker, vilket passar perfekt till vår säsongsserie, säger Angela D’Orazio, Master Blender på Mackmyra.

Mackmyra Vinterrök är en smakrik svensk single malt whisky från den innovativa serien säsongswhisky. Karaktären är torvigt rökig med en lätt kryddig ton från de ekfat som tidigare lagrat öl av typen scotch strong ale. Smaken är fruktigt rökig med en viss sälta och en välbalanserad tydlig rökighet. Texturen är medelfyllig och oljig med en liten humleton. Vinterrök avnjuts som den är. Som en smakfull aperitif eller värmande avec.

Mackmyra har sedan tidigare lanserat en Moment whisky med ölfinish tillsammans med det norska bryggeriet Aegir som vunnit stor uppskattning på internationella tävlingar. Under hösten 2014 lanserades även ett samarbete med fyra svenska bryggerier, Nynäshamns Ångbryggeri, Jämtlands Bryggeri, Poppels Bryggeri och Närke Bryggeri, där de lagrade sin öl på Mackmyras 30 liters fat som därefter återfylldes med whisky till Mackmyras fatägare genom Mackmyra Reserve.

Om Säsongs-serien

Mackmyras serie säsongswhisky är begränsade utgåvor av ovanliga finish-lagringar med tydlig koppling till säsongens uttryck och våra nordiska smaker. Tidigare släpp i serien har uppmärksammats med prestigefyllda priser i några av världens främsta tävlingar

Sommartid (lanserades maj 2015)
– IWSC 2015, silver
– ISC 2015, silver
– Stockholm Beer & Whisky Festival 2015, silver

Iskristall (lanserades december 2014)
– WWA 2015, Best European Single Malt Whisky
– Stockholm Beer & Whisky Festival 2014, silver

Midnattssol (lanserades maj 2014)
– Wizards of Whisky 2015, Worlds Best Single Malt Whisky
– ISC 2014, gold
– Stockholm Beer & Whisky Festival 2014, guld
– IWSC 2014, outstanding silver

Midvinter (lanserades november 2013)
– Wizards of Whisky 2015, gold
– IWSC 2014, outstanding silver
– ISC 2014, brons

mackmyra vinterrök

Mackmyra Vinterrök

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *