Ny VIP-Service invigdes på Stockholm Arlanda Airport

ARLANDA VIP utrymmen Terminal 2 ©Sšören Andersson Foto: Sšören Andersson

Igår invigdes Airport VIP-Services nya lokaler på Stockholm Arlanda Airport. En speciell plats för resenären som är ute efter en exklusiv och unik upplevelse i samband med sin flygresa. Den nya byggnaden är en av få fristående VIP-terminaler i världen och är ritad av Tengbom – från landskap till hus och inredning. Airport VIP-Services är en del i Arlandas satsning på att utvecklas till Skandinaviens ledande flygplats.

Fram till 2025 planerar Stockholm Arlanda Airport investeringar på 15 miljarder kronor för att erbjuda en snabbare och smidigare resenärsupplevelse av högsta klass. Som en del i det arbetet har nu Airport VIP-Services nya lokaler på Arlanda invigts med en yta på 2 000 kvadratmeter och en nordiskt inspirerad inredning utförd av Tengbom arkitekter. Arlandas VIP-Service har nu dubbelt så stora lokaler när flytten går från Terminal 5 till Terminal 2.

Foto: Felix Gerlach

Vi är glada att nu kunna erbjuda fler möjligheten att boka en VIP-upplevelse för att få den bästa starten på resan. Allt från kungligheter, kända personer, företagsledare eller andra resenärer som vill resa ostört och med en liten guldkant till brudparen som gifter sig och börjar sin bröllopsresa här, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Tengbom har skapat en upplevelse med koppling till det nordiska landskapet. Konceptet bygger på en resa från det hårda till det mjuka, där ett yttre skal av betong innesluter rummen i träkonstruktion. Interiören består av möbler och accessoarer i diskret estetik där majoriteten har nordiskt ursprung.

Foto: Felix Gerlach

Airport VIP-Services är en diskret byggnad vars funktion eller innehåll inte annonseras mot övriga flygplatsområdet. Det arkitektoniska konceptet bygger på motsatsförhållandena mellan hårt och kallt samt mjukt och varmt. Även det svenska landskapet och kulturen har spelat en roll för utformningen. Ett yttre skal av betong har en skyddande funktion för husets innehåll, likt en stenmur från gamla tider. Interiört dominerar materialet trä i kombination med ett exklusivt urval möbler och accessoarer där majoriteten har nordiskt ursprung.

– När vi fick uppdraget var det första vi tänkte på att många inflytelserika resenärer skulle passera huset. Med målet att skapa en unik och minnesvärd upplevelse analyserade vi vilka krav, behov och önskemål den människan har. Lugn och ro, tid för reflektion och en stunds flykt från vardagen tycker vi ringar in nordisk lyx. Därför skapade vi rumsliga kvaliteter som för tankarna till avkoppling, reflektion och spirituella upplevelser, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom.

Utifrån säkerhetskravet på en byggnad utan insyn kommer allt dagsljus ovanifrån. Blicken riktas uppåt där utsikten blir mot himlen – resans och kanske även tankens start. Tystnaden som det massiva träet bidrar till är påtaglig och ett välkommet element i den annars bullriga flygplatsmiljön.

Foto: Felix Gerlach

– Tengbom arkitekter har skapat en upplevelse utöver det vanliga för våra resenärer som önskar sätta guldkant på tillvaron genom en VIP-upplevelse. Vi är övertygande om att de som passerar denna byggnad kommer få den bästa starten på resan, säger Peder Grunditz.

Läs mer här om innehåll och priser för Airport VIP-Service på Stockholm Arlanda Airport.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *