Nya BMW 5: Elegant & elektrisk 

BMW i5

Bara veckor efter att Mercedes uppdaterat sin E-klass släpper BMW sin nya 5-serie. Ingen är överraskad. För sällan har två modeller varit så tätt positionerade mot varandra som Mercedes E och BMW 5.

Vi har självklart tagit en titt på BMWs nykomling, och racet mellan två av marknadens starkaste premium-märken.

Exteriör

BMW 5 – här elektriska eDrive 40 – med strama, sportiga former

Låt oss börja med bilens yttre. Till storleken har inte mycket hänt – i linje med trenden så har 5-serien vuxit lite i alla dimensioner. Längden är numera förbi fem meter och mäter nu 506 centimeter. Jämfört med Mercedes E är nya BMW 5 lite längre, högre och bredare.

Det är snarare formspråket som skiljer de två parhästarna åt. I linje med sin historia så håller BMW rakare linjer jämfört med den mer strömlinjeformade Mercedesen. BMW väljer också en mer diskret framtoning – där Mercedes strösslar med stjärnor så är det bara fronten, “njurarna”, som tydligt förmedlar att det här är en BMW.

Resultatet är lyckat. Med svarta sidokjolar lyckas BMW dölja karossens bulkighet och ge nya 5-serien mer elegans än i4 och i7, men ändå sportighet – lite som en blandning av klassisk BMW 5 med Polestars futuristiska linjer.

Som vanligt när det gäller BMW finns det ett urval snygga alternativ för lack och fälgar. Utmärkande för BMW är att fälgarna har en väldigt futuristisk, nästan aggressiv design, med vassa kanter. Här skiljer sig BMW helt från Mercedes.

Motorer

BMW i5 eDrive och M60
i5 kommer i två varianter – toppmodellen M60 (tv) och ”vanliga” eDrive 50 (th)

Med 5-serien har BMW helgarderat inför framtiden: bilen kommer med bensin och diesel, mildhybrid, laddhybrid och ren el. Tanken är att man ska slippa välja modell efter drivlina – att jämföra med Mercedes där EQE och “vanliga” E har helt olika formspråk.

Intressant nog är det BMW i5, de elektriska modellerna, som kommer först till Sverige – basvarianten BMW i5 eDrive40 och sportmodellen BMW i5 M60, en elektrisk motsvarighet till dagens. Ingen av modellerna är någon slöfock – 0-100 går på 6 respektive 3.8 sekunder.

Batteriet är på 81 kWh, och ska enligt WLTP-cykeln räcka 516 (M60) resp 582 km (eDrive 40). En ny MAX RANGE-funktion ska hjälpa användare som behöver extra räckvidd att enkelt stänga av strömslukande funktioner och begränsa kraften i gaspådraget. Laddning 10-80% ska gå på ca 30 minuter, och att plussa 15 mil ska under gynnsamma förhållanden ta bara 10 minuter.

Längre fram kommer även laddhybrider, som kan gå upp till 10 mil på el, och basmodellerna med mildhybrid, dvs. att ett batteri laddas av överskottsenergi vid t.ex. bromsning.

Interiör och funktionalitet

i5 interiör
Interiör med BMW Curved Display och den karakteristiska LED-listen

I dagens premiumsedaner göre sig traditionalister icke besvär. Borta är reglagen och de klassiska panelalternativen – touchskärmar och LED-belysning är det som gäller. 

Men medan Mercedes känns nästan som ett rymdskepp är BMW mer stram och sportig. Instrumentpanelen präglas av BMW Curved Display – en 12,3 tum stor instrumentpanel och en 14,9 tum stor infotainmentskärm monterade under samma glas. Även ventilationen är infälld och dold, vilket ytterligare bidrar till den moderna känslan.

Jämfört med konkurrenter som Tesla har BMW ändå valt att behålla en hel del fysiska knappar och kontroller, inklusive knappar som triggar genvägar till valda delar av infotainmentsystemet. Infotainmentsystemet är bra, och nytt är bland annat möjligheten att spela konsolspel direkt på displayen (när bilen står parkerad). Apple CarPlay och Android Auto är båda standard.

Interiören håller hög kvalitet. Konstläder – Veganza som BMW kaller det – är standard i i5, och det finns ett stort utbud av valmöjligheter för både paneler och stolar. Fyra personer sitter bra, för en femte sitter den gamla kardantunneln (som på elektriska modeller fylls med batterier) dåligt till.

För första gången kommer det också gå att få 5-serien med panoramaglastak. Trenden har vuxit sig starkare och att Tesla satte glastak som standard i Model 3 / Y kommer nog göra att vi kommer få se allt mer av detta.

Från ett lastningsperspektiv är BMW 5 bra. Visserligen saknar den frunk, men bagageutrymmet är 490 liter stort med gott om utrymme under golvet. Släpvikt är 1500kg i eDrive 40 och 2000kg i M40.

Tillgänglighet

Detalj på i5

BMW i5 lanseras i oktober, men finns att beställa omedelbart. BMW i5 eDrive40 har ett startpris på 815 000 kr. Toppmodellen BMW i5 M60 kostar från 1 257 000 kr. Som vanligt kan man räkna med att 

Våren 2024 kommer även plug-in hybriderna BMW 530e, BMW 530e xDrive och BMW 550e xDrive, och om ca ett år väntas den första kombin (Touring).

Intressant nog nämner BMW inget om mildhybriderna. Det blir allt mer tydligt att fokus framåt ligger på el, med laddhybrider som ett alternativ för de som behöver köra långa sträckor i hög hastighet på motorväg (tyskar).

Reflektioner

Det är svårt att utse en vinnare mellan BMW (i5) och Mercedes (EQE). Objektivt sett får du lite mer för pengarna i form av batteri med Mercedes EQE – 90 kWh mot 81 kWh. I övrigt är det närmast dött lopp.

Smakmässigt – gillar du BMWs stramhet, eller Mercedes rymdskepp? Your choice. Crockett & Jones eller Santoni?

Det finns både något positivt och något negativt i den täta konkurrensen mellan två märken. Vi såg det en gång i tiden i Sverige, när Volvo och SAAB tävlade om svenska folket. Konkurrens sporrar utveckling. Men den driver samtidigt på en likformighet. 

Är det kanske precis som för SAAB och Volvo att konkurrensen inte ligger i den andra parten, utan någon annanstans? Att man kan få väldigt mycket bil för rätt mycket mindre pengar hos nya märken som Polestar och Tesla – om man inte bryr sig om möjligheten till att skräddarsy sitt fordon? 

För när det kommer till personliga val, är det fortfarande gammal som är äldst. Premiumkänsla i BMW och dess likar handlar inte längre lika mycket om motorer – nu är det komfort som är lyx. Lyxen att få din bil precis som du vill ha den, lyxen i en lite skönare stol eller mer ergonomisk förarposition.

Är det värt det? Ditt val.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *