Nya Highland Park ICE Edition – en hyllning till fornnordiska myter, legender och vikingarötter

I vår bryter Highland Park isen med en första produkt i en helt ny serie – Highland Park ICE Edition. En single malt med bourbon cask finish som hyllar Highland Parks vikingarötter och de fornnordiska myternas inspel i Orkneyöarnas historia. Denna 17-åriga whisky har toner av vanilj och den särskilda smakdynamiken och karaktären som är Highland Parks signum; smakrik, kraftig och balanserad och passar bra till mogen cheddarost och ljus choklad. Endast 30 000 exemplar tillverkas varav 1400 flaskor kommer att finnas på Systembolagets hemsida från och med den 12 maj till ett pris av 1 999 SEK.

Prisbelönta destilleriet Highland Park presenterar stolt den globala lanseringen av ICE Edition. Med en flaska av ljust blått yttre som påminner om glaciärernas klara blå färg är det en whisky som hyllar det karga isbelagda landskap och mytologier med vikingar som sägs ha utspelat sig många tusen år innan Highland Park skapades. Inspirationen bakom ICE Edition är också Highland Parks ursprung på Orkneyöarna, där fornnordiska influenser och kultur tar stor plats och har vävts in i öarnas historia och traditioner.

–  Highland Park ICE Edition är en 17-årig single malt med bourbon finish. Självklart finns Highland Parks klassiska smakdynamik med mjuka kryddiga toner som i denna utgåva kompletteras med lena vaniljnyanser, vilket ger en balanserad och lång eftersmak. Den limiterade utgåvan i sin spektakulära förpackning och alkoholhalt på 53,9% kommer endast att produceras i 30 000 exemplar globalt, säger Jason R. Craig, brand director för Highland Park.

Highland Park ICE Edition har en frostig och spegelliknande klarhet som innesluter dess levande men naturliga färg. Flaskan har designats som ett hommage till det isiga och mytiska isriket som också präglat Orkneyöarnas traditioner. Det lätt blåtonade glaset frammanar associationer till den hänförande isens klara skärpa.  Genom det bergsformade trästativ som omsluter flaskan förenas de nordiska elementen trä och is. Cirkeldesignen på etiketten representerar livscirkeln och skapandet av världen som skyddades av en drake. En mytomspunnen varelse som ofta är i centrum i klassiska fornnordiska myter.

– Highland Park ICE Edition är en spektakulär single malt på flera sätt. Den har fräscha aromer av ananas och mogen mango samt kalla toner av rök och avslutas med en hint av ingefära. Den är dessutom den första i en serie som kommer att efterföljas av en FIRE Edition och båda är fortsättningen på The Valhalla Collection, fortsätter Jason R. Craig.

Ädelost, cheddar, ljus choklad och efterrätter

Highland Park ICE Edition har smaker som gifter sig harmoniskt med ädelost och mogen cheddar. När det kommer till desserter passar den utmärkt till ljus choklad och vaniljglass. Om man önskar avnjuta ICE Edition till en middag paras den bäst ihop med kyckling eller vit fisk.

whisky highland

Kort fakta om Highland Park ICE Edition:

·       Tillgänglig: 12 maj, 2016 webblansering på Systembolagets hemsida

·       Pris: 1 999 SEK, 700 ml

·       Art.nr: 40026-01

·       ABV: 53.9 %

·       Färg: Naturlig och levande färg; isig och spegelliknande ljus.

·       Doft: Fräscha aromer av ananas och mogen mango. Kalla toner av rök. Avslutas med hint av ingefära.

·       Smak: Kraftfull men len. I sann Highland Park-anda flätas dimmig torvrök ihop med toner av vanilj och toner av violrot.

·       Finish: Vackert balanserad rik och oljig finish med kvardröjande toner av trä varvat med kryddor, som slutligen mynnar ut i en gnistrande kraftfull och harmonisk whisky.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *