Nya Porsche 911 Carrera T – en återgång till 1960-talets puristiska koncept

Foto: Porsche

Vi fortsätter på gårdagens tema, med den bil som framför alla andra kom att förknippas med 1980-talets Yuppie. I slutet av 80-talet användes ordet börsmoppe för Porsches modell 911 tack vare dess popularitet i Stockholms innerstad och dess Yuppies. Att köra dyra bilar som Porsche och Ferrari var lika viktigt som att klä sig i dyra märken och något som hängde ihop med livsstilen.

Nu har den ikoniska bilmodellen 911 Carrera T från Porsche blivit återuppväckt med det puristiska konceptet från 1968 års 911 T. Lägre vikt, manuell växellåda med lägre utväxling och bakhjulsdrift med mekanisk differentialspärr för bättre prestanda och mer körglädje är några av de nya egenskaperna som kännetecknar den nya modellen.

Den nya modellen bygger på 911 Carrera och motorn utvecklar 272 kW (370 hk). 911 Carrera T, hos Porsche står ”T” för Touring, har flera andra utrustningsdetaljer som inte finns tillgängliga för Carrera, som det standardmonterade sportchassit PASM inklusive 20 mm sänkning, det viktoptimerade Sport Chrono-paketet, kortare växelspak och klädseln Sport-Tex på sätenas mittparti. Bakhjulsstyrning, som inte finns tillgängligt för 911 Carrera, erbjuds nu som tillval för 911 Carrera T.

Foto: Porsche

Varenda del av utrustningen i 911 Carrera T är vald för optimerad sportighet och för låg vikt: bakrutan och de bakre sidorutorna är gjorda av lättviktsglas och dörrarna har stroppar för att öppna och stänga. Även ljudisoleringen har minimerats och baksätet har tagits bort.

I utformningen av 911 Carrera T lyfts den bakhjulsdrivna coupéns sportiga känsla fram. Karossdetaljer och hjulen skiljer den åt från övriga 911-modeller. Framtill har Carrera T en aerodynamiskt optimerad frontspoilerläpp och de yttre backspeglarna i Sport Design är lackerade i Agate Grey Metallic. Från sidan är den nya modellen lätt att känna igen med sina 20-tumsfälgar från 911 Carrera S, lackerade i Titan Grey. Logotypen ”911 Carrera T” på sidan är en annan särskiljande detalj.

Foto: Porsche

Bakifrån känns modellen igen på ribborna i bakluckans grill, Porsche-beteckningen, modellbeteckningen ”911 Carrera T” i Agate Grey och sportavgassystemet som, med sina dubbla svartlackerade centralt placerade avgaspipor, är en del av standardutrustningen.

Foto: Porsche

Inredningen har också en sportig och puristisk framtoning. De svarta sätena, elektriskt justerbara i fyra lägen, har ett Sport-Tex-material i mittpartiet medan nackskydden är försedda med en broderad ”911”-logotyp.

Foto: Porsche

Den kortade växelspaken med växellägena markerade i rött är förbehållet 911 Carrera T. Dekorlisterna på instrumentpanelen är svarta liksom dörrstropparna. En nyhet är interiörpaketet T som ger ett ännu sportigare intryck med de kontrasterande färgerna Racing Yellow, Guards Red eller GT Silver. Färgerna kan användas för att accentuera olika delar av interiören som säkerhetsbältena, ”911”-logon på nackskydden, dörrstropparna eller Sport-Tex sätenas mittparti.

Ratten av GT-typ är klädd i skinn och Mode Switch-reglaget på ratten gör det möjligt för föraren att välja olika körprogram.

Foto: Porsche

Tack vare den manuella växellådans lägre utväxling och mekanisk differentialspärr accelererar 911 Carrera T från 0 – 100 km/tim på 4,5 sekunder – 0,1 sekunder snabbare än 911 Carrera Coupé. Den når 200 km/tim på bara 15,1 sekunder.

Den automatiska växellådan, Porsche Doppelkupplung (PDK), finns också som tillval till 911 Carrera T. Med den når bilen 100 km/tim på 4,2 sekunder och 200 km/tim på 14,5 sekunder. Båda modellerna har en toppfart över 290 km/tim.

911 Carrera T finns tillgänglig från och med januari 2018 och kan förbeställas redan nu. Priset i Sverige ligger på 1 035 000 kr.

Porsche 911 från år 1964. Foto: Porsche

I fem årtionden har 911 varit kärnan i varumärket Porsche. Nästan ingen annan bilmodell kan se tillbaka på en så lång tradition och en så lång kontinuitet. Som efterföljare till Porsche 356 vann 911 sportbilsälskarnas hjärtan från första stund. Prototypen avtäcktes första gången vid Frankfurts bilsalong (IAA) 1963 som Porsche 901. Inför marknadsintroduktionen 1964 döptes den om till 911. Dess luftkylda sexcylindriga boxermotor utvecklade 128 hk vilket gav en imponerande toppfart av 211 km/tim.

911 är också den centrala referenspunkten för alla andra modellserier hos Porsche. Varje Porsche från Cayenne till Panamera är den sportigaste bilmodellen i sitt marknadssegment och var och en bär med sig en del av 911:s filosofi.

Sketch av Porsche 911 från 1963.

Porsche 911 har tillverkats i över 820 000 exemplar och det gör den till världens framgångsrikaste sportbil. För var och en av de sju generationerna har ingenjörerna i Zuffenhausen och Weissach återuppfunnit den och gång efter annan demonstrerat innovationskraften hos märket Porsche. Som ingen annan bilmodell rymmer 911 uppenbara motsägelser som sportighet och vardagsanvändbarhet, tradition och innovation, exklusivitet och social acceptans, design och funktionalitet.

Det är inte att undra på att varje generation har skrivit sin egen framgångssaga. Bäst beskriver Ferry Porsche dess unika kvaliteter. ”911 är den enda bil som man både kan köra på en afrikansk safari eller på Le Mans, till teatern eller genom den täta trafiken i New York.”

Ferdinand Alexander Porsche, år 1963, framför den nya modellen Porsche 901. Namnet ändrades senare till 911. Foto: Porsche

Förutom med sina klassiska och ändå unika linjer har Porsche 911 alltid utmärkt sig genom sin avancerade teknik. Många av de idéer och tekniska lösningar som först togs i bruk i Porsche 911 har fötts på tävlingsbanan. 911 har alltid satsat på prestanda och tävlingar har varit det viktigaste testlaboratoriet.

Ända från början har den varit som hemma på tävlingsbanor världen över där den förtjänat ett rykte som en mångsidig och tillförlitlig vinnare. Över två tredjedelar av Porsches 30 000 segrar i motorsport fram till idag har vunnits i en 911.

Idag är 964 Carrera RS, 911 Turbo S, och 911 Carrera 2 Speedster särskilt efterfrågade bland samlare.

Porsche 901 från år 1963. Foto: Porsche
Porsche 911 Carrera 4 (964) från år 1988. Foto: Porsche
911 med den interna beteckningen 993 är och förblir den stora kärleken för många Porsche-förare. En av förklaringarna var den ovanligt lyckade designen. Foto: Porsche

Penhaligon's Portraits Collection

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *