Nya Range Rover Velar – ny teknik, samma elegans

Range Rover Velar är det eleganta mellansyskonet i Range Rover-familjen – bilen som passar minst lika bra i innerstaden som på landsvägen. Nu har Land Rovers eleganta lyx-SUV fått sig ett ansiktslyft. Kanske är det en sista polering innan elektrifieringen som Jaguar Land Rover (JLR) säger ska inledas 2025.

Exteriör & interiör

Range Rover Velar var 2017 den första modellen med Range Rovers nya mer stilrena designfilosofi. Bilen var redan när den kom en head turner och det finns inte mycket förbättra. Klokt nog har man bara gjort mindre uppdateringar, t.ex. en ny frontgrill och Pixel LED-strålkastare.

Interiört är den största förändringen att två mindre pekskärmar blivit en stor ”svävande” pekskärm. Det är en trend som Tesla introducerade och som allt fler biltillverkare tagit efter. Skärmen är 11,4 tum och kommer med den nya generationen av JLRs mediasystem Pivi Pro, som stödjer både Apple CarPlay och Android Auto.

Reglage för klimat, säten och ljudvolym är alltid synliga på båda sidorna av skärmen. Dessa virtuella knappar är alltid synliga och ger omedelbar tillgång till funktioner som används ofta, som individuella temperaturinställningar, volym och körlägen. I början av varje resa presenteras föraren också med genvägar till populära funktioner, t.ex. avfuktning av vindrutan och sätesvärmare.

Range Rover Velar kommer med den nya brusreducerande tekniken Active Road Noise Cancellation. Tekniken känner av inkommande frekvenser och bearbetar automatiskt dessa via bilens ljudsystem, vilket minskar bullret i kupén med minst 4 dB – vilket motsvarar att skruva ner volymen fyra steg. Enligt JLR gör det Velar till den tystaste bilen i sin klass.

Andra förändringar är bland annat möjligheten till ”over-the-air”-uppdateringar, dvs. att bilens mjukvara kan uppdateras utan ett verkstadsbesök, trådlös laddning av mobiltelefonen och avancerad luftrening i kabinen.

Som det sig bör med en Range Rover finns ett gediget utbud av exteriörfärger och interiörval. Färgskalan är mycket sober, med nyanser av grått och brunt. Utöver läder finns även ett syntetiskt alternativ med en ullblandning från danska Kvadrat.

Prestanda

Velar finns som bensin, diesel och elhybrid. Såväl bensin som diesel-varianterna är mildhybrider, dvs. vid bromsning återvinns en del av bilens energi och kan sedan återanvändas vid t.ex. acceleration. Velar är inte direkt bränslesnål men väljer man den mindre dieselmotorn kan man nå ner till 6,4l / 100 km. Accelerationen blir då måttliga 8,2 sekunder på 0-100 km/h.

Elhybriden P400e har fått ett större batteri på 19,2 kWh, vilket ska räcka 64 km – tillräckligt för att köra Range Rover Velar helt på el en genomsnittlig dag, enligt JLR. Elmotorn ger också bilen en rejäl accelerationsförmåga, med 0-100 km/h på 5,5 sekunder. Batteriet kan snabbladdas med 50 kW DC, vilket bara ska ta 30 minuter till 80%.

Velar kommer med åttaväxlad automatisk växellåda och fyrhjulsdrift som standard på samtliga modeller.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *