Nya rekord för Carl Larsson och Carl Milles på Bukowskis

carl Larsson rekord bukowskis

När man kollar på årets avslutande jubileumsauktion Important Winter Sale hos Bukowskis är det svårt att se någon avmattning i priset på konst till följd av pandemin.

Igår sattes nämligen nytt rekord i svensk auktionshistoria när Carl LarssonSyende flicka” / ”Anna S såldes för 12 480 000 SEK. Detta är nytt rekord för målningar från konstnären.

rekordnotering för Carl Larsson

Anders Zorns ”Valsen” första miljonnotering

Ytterligare en höjdpunkt från kvällen var det ikoniska motivet ”Valsen” målad av Anders Zorn år 1890. Detta mästerliga verk rönte stor uppmärksamhet redan på förhand, inte minst tack vare att det i år är 100 år sedan konstnären dog. Detta blev kvällens första miljonnotering med ett slutpris på 8 820 000 kronor.

– Än en gång visar Bukowskis sin styrka i att förmedla det bästa av de främsta svenska konstnärerna från sekelskiftet. Carl Larssons idylliska ”Syende Flicka” är en magnifik akvarell från en av våra största mästare som ikväll klubbades för ett nytt rekordpris för konstnären, säger Andreas Rydén, Chefsspecialist konst.

Anders Zorn valsen målning

Avdelningen för konsthantverk och möbler

Avdelningen för konsthantverk och möbler bjöd också den på flera höjdpunkter under kvällen. Unikt för säsongens jubileumsauktion var det exceptionellt stora och högkvalitativa utbudet av förgyllda bronser. 

– Underbara kandelabrarna i förgylld och patinerad brons från det kejserliga Paris var kronan på verket för avdelningen konsthantverk, vilka uppnådde ett slutpris på 245 000 SEK. Magnifika i sin storlek och av bästa kvalitet är de både skulpturala och utmärkta som bruksföremål. Det bästa av två världar, säger Björn Extergren, Chef intag & försäljning Fine Art.

carl milles skulpturer

Bland skulpturavdelningens mest framstående verk fanns två imposanta vildsvin av Carl Milles i grönpatinerad brons, som efter en utdragen budgivning klubbades för 3 300 000 kronor. Även det ett nytt rekord i svensk auktionshistoria.

– Vildsvinen återkommer i Carl Milles konstnärskap då och då med inspiration från den antika mytologiska sagovärlden som Milles tilltalades av och som går som en röd tråd i hela hans konstnärskap. Han är en av de största djurskulptörerna i modern tid och särskilt förtjust var han i de stora vilda djuren så som elefanten, björnen och vildsvinet. Många är vi som har sett den identiska kompositionen, det kungliga paret vildsvin som stått i Ulriksdals Slottspark sedan 1937. Det är smått unikt att något som det här kommer ut på den privata marknaden och vi är mycket glada över det fina rekordet, säger Lisa Gartz,Specialist äldre måleri och skulptur.

Fabergé eftertraktat

fabergé konstföremål

Fabergés utsökta hantverk efterfrågades i alla olika stilar. I auktionen fanns två bläckhorn, Gustaf Nobels cigarettetui och ett fat i art-nouveau från Fabergé.

Eftertraktat var även historiskt intressanta föremål, som den stora teburken av Johan Collin och Jenny Linds förlovningsarmband. Även Jenny Lind firar vi som bekant detta år eftersom det är 200 år sedan hon föddes.

ljusstakar med lejontassar

Bland vackra och användbara föremål som lyser upp en inredning fanns favoriter som Pehr Zethelius konfektskål i rokokon och Adolf Zethelius empirekarotter på rechaud med lejontassar.

– Silvret glänste idag – så roligt att så många uppskattar vårt tidiga svenska silversmide! När man går i genom avdelningen kan man glädjande konstatera att alla delar gick bra – men särskilt bra gick de barocka dryckeskannorna, rokokosilvret och Fabergéföremålen, säger Anna Wehtje, Specialist silver och preciosa.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *