Rolls-Royce presenterar Black Badge Ghost

rolls-royce black badge

Rolls-Royce Motor Cars har alltid lockat till sig subversiva kunder – rebelliska kvinnor och män som byggt sin framgång genom att bryta mot regler, ta risker och utmana konventioner. Deras inställning till Rolls-Royce-produkter är inte annorlunda. Varumärket har reagerat i enlighet med detta och utvecklat nya färgpaletter, mer tekniska ytbehandlingar och ännu kraftfullare körupplevelser, utan att någonsin kompromissa med den lättsamma känslighet som har lockat denna djärva grupp kunder till Rolls-Royce.

Black Badge, Rolls-Royces mycket framgångsrika alter ego, står nu för mer än 27 % av beställningarna världen över. Rolls-Royce debuterade Black Badge med Wraith och Ghost 2016, följt av Dawn 2017 och Cullinan 2019. Nu ansluter sig ett nytt, spektakulärt uttryck av Black Badge till familjen. Den renaste och mest tekniskt avancerade Black Badge-bilen hittills, Black Badge Ghost.

Nya Black Badge Ghost

rolls-royce black badge bilnyhet 2021

Den nya Ghost, som utformades som svar på en grupp kunder som efterfrågade en Rolls-Royce som var smidig, diskret, mycket uppkopplad och fri från överflödig design, är inte bara den mest tekniskt avancerade Rolls-Royce hittills, utan också den mest estetiskt rena. Rolls-Royces designers har gett Rolls-Royce namnet ”Post Opulence”, och exceptionella material har valts ut och hyllats, medan den öppna designen är begränsad, intelligent och diskret.

rolls-royce bilnyhet black badge

Inom denna grupp av kunder – som hyllar minimalism och materiell substans – har en rebellisk undergrupp försökt skapa ett rebelliskt uttryck för Ghost genom att permanent dölja den i en nyans som är så ren att dess klassificering som en färg fortfarande är föremål för debatt: svart. Black Badge Ghost återspeglar dessa kunders önskemål. Det är den mörka sidan av Post Opulence: minimalism i extremis.

rolls-royce black badge bil

Black Badge är inte bara en estetik – det är en upplevelse. Kapaciteten hos Rolls-Royce V12-motor med dubbelturbo på 6,75 liter ansågs tillräcklig. Flexibiliteten hos detta berömda kraftverk har dock utnyttjats för att generera ytterligare 29 hästkrafter, vilket ger en total effekt på 600 hästkrafter. Känslan av en enda oändlig växel har också dramatiserats genom att ytterligare 50 Nm vridmoment har lagts till, vilket ger ett totalt vridmoment på 900 Nm.

Rolls-Royce Black Badge: Född ur arvet

Under årtiondenas lopp har det funnits många anmärkningsvärda exempel på skräddarsydda Rolls-Royce-motorbilar i svart. Var och en av de följande exemplen, som sträcker sig över mer än 30 år, har en unik plats i varumärkets historia.

1933 – Phantom II Continental (94MY)

rolls-royce Phantom II Continental (94MY)

På personlig begäran av Henry Royce skrev designern Ivan Evernden 1930 en experimentell Phantom II Continental med beteckningen 26EX, som var särskilt utformad för långväga Continental-turer.

Efter att ha vunnit Grand Prix d’Honneur beslutade Rolls-Royce att lansera en ”seriemodell” med samma mekaniska egenskaper och övergripande karossdimensioner som 26EX.

Den första bilen, 94MY, som byggdes 1933 för Samuel Coxhill, beställdes i svart med ”specialbrunt läder med ljusbruna keder, mattor och innertaket i ton och träarbeten i högpolerat faner”. Om någon Rolls-Royce från 1930-talet kan göra anspråk på att förkroppsliga andan i dagens Black Badge är det denna.

1960 – Phantom V (5AT30)

rolls-royce Phantom V (5AT30)

Phantom V lanserades 1959 för att ersätta den ärevördiga Silver Wraith. De flesta var svartfärgade och användes antingen vid formella tillfällen eller för privat bruk av medlemmar av det rika etablissemanget.

Ett undantag var 5AT30. Den levererades i september 1960 och dess stolta ägare var HKH Hertigen av Gloucester, tredje sonen till kung George V och drottning Mary.

Hans kungliga höghet hade uppenbarligen starka idéer om vad han ville ha i sin Phantom V. Hans mest uppenbara avvikelse från den accepterade normen är färgkombinationen matt svart på de horisontella ytorna och blank svart på de vertikala planen.

1965 – Phantom V (5VD73)

Rolls-royce Phantom V (5VD73)

I december 1964 beställde John Lennon en helt ny Rolls-Royce Phantom V som en gåva till sig själv. Specifikationen var, som man kan förvänta sig, mycket individuell: han ville att bilen inte bara skulle vara svart, utan svart överallt, både på insidan och på utsidan, inklusive alla glänsande detaljer. Endast det ikoniska Pantheon-gallret och Spirit of Ecstasy-maskoten behöll sin konventionella kromfinish, på märkets begäran.

Den är helt unik, identifieras på ett outplånligt sätt med sin ägare och har i vissa kretsar skapat sin del av kontroverser – kanske den perfekta inkapslingen av Black Badge-andan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *