Nya snapsen O.P. Anderson Björk – i samarbete med Restaurang Nationalmuseum

O.P. Anderson Björk snaps

I samband med återinvigningen av Nationalmuseum lanseras O.P. Anderson Björk. Snapsen har skapats i samarbete mellan O.P. Andersson och Fredrik Eriksson, som står bakom Restaurang Nationalmuseum.

O.P. Anderson har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. O.P. Anderson Aquavit lanserades 1891 och är en av de äldsta kommersiella brännvinssorterna i Sverige. Nu släpps alltså O.P. Anderson Björk, som utvecklats av kryddmästare Jonas Odland från O.P. Anderson i samråd med Bodil Stigsdotter, sommelier och delägare i Restaurang Nationalmuseum samt utnämnd till Sveriges snapssommelier.

O.P. Anderson Destilleri.

I grunden är den nya aquaviten som en traditionell O.P. Anderson, kryddad med kummin, anis och fänkål samt lagrad på ekfat i sex månader. I O.P. Anderson Björk tillkommer, som namnet skvallrar om, en karaktär av björk. Den är smaksatt med extrakt från björkknoppar som plockats på vintern innan de har börjat svälla, samt björksav skördad på vårkanten i Jämtland. O.P. Anderson Björk framställs precis som övriga O.P.-produkter på O.P. Anderson Distillery i Matfors utanför Sundsvall. Alla ingredienser är ekologiska.

Kombinationen skapar fantastiska smaker och aromer. O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med en björkton som påminner lite om björkris i en bastu, säger Jonas Odland.

Det kändes oerhört kul och ärofullt när Bodil Stigsdotter och Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus frågade oss om vi ville ta fram en snaps som passade deras koncept i den nya restaurangen. Vårt samarbete sträcker sig långt tillbaka i tiden, så jag vet att vi klickar och att de har djupa kunskaper om kryddat brännvin samt ställer höga krav, vilket kändes som en angenäm utmaning, säger Jonas Odland.

Kryddat brännvin är en del av vårt kulturarv där O.P. Anderson är en av de stora klassikerna. Därför känns det extra roligt att kunna presentera det senaste tillskottet i O.P.-familjen just på Nationalmuseum, som för mig är ett slags sinnenas hus. Här finns vacker konst, mat och dryck – något för alla sinnen, säger Bodil Stigsdotter.

Det kommer alltid att finnas en rätt på menyn till vilken snapsen rekommenderas. Det finns också en ost från Arla – Kvibille Cheddar National – som är smaksatt med O.P Andersson Björk, även den särskilt framtagen till Restaurang Nationalmuseum.

Restaurangen kommer att servera mat i klassisk Fredrik Eriksson-stil, svenskt i grunden med oväntade smaker och modern stil. Det kommer att bli långluncher ”utan slut” med uppdaterade klassiker i matsalen och ett ambitiöst dryckesprogram i Glasbaren.

O.P. Anderson Björk kommer initialt enbart att finnas på Restaurang Nationalmuseum samt Fredrik Erikssons andra restauranger Långbro Värdshus och Restaurang Asplund. Någon gång under våren kommer den även att finnas tillgänglig på Systembolaget i beställningssortimentet.

Övre trapphallen med Carl Larssons målning Gustav Vasas intåg i Stockholm. Foto: Nationalmuseum/Bruno Ehrs

Nyrenoverade Nationalmuseum öppnar den 13 oktober

Efter fem års flytt, renovering och ombyggnad öppnar Nationalmuseum för besökare den 13 oktober. Efter renoveringen kan museet ta emot dubbelt så många besökare och visa tre gånger så mycket konst jämfört med innan. De publika ytorna i museet har ökat med cirka en tredjedel genom att magasin, verkstäder och kontor har flyttat ut.

Utrymme för förvaringsskåp och toaletter på nedre botten. Foto: Nationalmuseum/Bruno Ehrs

Källarplanet som inte var tillgängligt för besökare tidigare har byggts om för serviceytor som förvaring, matsäcksrum och toaletter. Det nya klimatsystemet säkrar en jämn luftfuktighet i hela byggnaden och möjliggör att alla konstarter kan visas på alla våningsplan.

Målningar, skulptur, teckningar, grafiska blad, fotografiska porträtt, konsthantverk och design presenteras sida vid sida längs med en tidsmässig röd tråd från 1500-talet fram till idag.

Nedre trapphallen med Carl Larssons fresker. Nationalmuseum/Bruno Ehrs
Fönster inifrån utställningssal mot ljusgård. Nationalmuseum/Bruno Ehrs
Salen för konst från 1800-1870. Nationalmuseum/Bruno Ehrs
Salen för konst från 1800-1870. Foto: Nationalmuseum/Bruno Ehrs
Södra ljusgården med det nya hisstornet. Foto: Nationalmuseum/Bruno Ehrs
Exempel på den nya färgsättningen i museet. Nationalmuseum/Bruno Ehrs
Skulpturgården. Nationalmuseum/Bruno Ehrs
Nationalmuseums fasad i kvällsljus. Nationalmuseum/Bruno Ehrs

kändisarnas favoritdofter favoritparfymer

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *