Nyårsinspiration: Den vita smokingkavajen

Inför nyåret väljer vi att uppmärksamma ett plagg som vi inte ser så ofta på gentlemannen nuförtiden, nämligen den vita smokingkavajen. Undantaget kan väl sägas vara Bond-filmerna, där vi rätt ofta fått se Bond-karaktärerna bärandes den vita smokingkavajen på formella kvällsevenemang. Senast såg vi den på Daniel Craig i Spectre.

Om man någonsin skall bära en vit smokingkavaj kan väl nyåret tänkas vara det utmärkta tillfället. Ovan ser vi en vit smoking från engelska Thom Sweeney. Resten av kläderna och accessoarerna är enligt följande:

Champagne: Taittinger

Klocka: Oris

Skor: Tom Ford

Skjorta: Charvet

Rock: Zara

Fluga: Thom Sweeney

Parfym: Creed

PicsArt_1451420881432

På 1930-talet behövde inte gentlemannen tänka två gånger innan han klädde sig i vit smokingkavaj till kvällens fester. Det var ett lika självklart och accepterat val som den svarta smokingkavajen. Bilden är från decemberupplagan år 1934 av Esquire Apparel Arts och förevisar ett så kallat ”tygsample” för klädseln.

PicsArt_1451421006316

Inspiration för nyårsfirande i Bahamas från decemberupplagan av Esquire Apparel Arts från år 1934.

james bond i vit smoking spectre

Daniel Craig från senaste Bond-filmen Spectre.

james bond i vit smoking

Sean Connery som James Bond, bärandes vit smokingkavaj.

champagne taittinger

Champagne Taittinger lanserade årgång 2006 av sin prestigecuvée Comtes de Champagne i början av november. Comtes de Champagne 2006 har uppmärksammats för sin kvalitet, med 19/20 poäng tilldelade av den internationella vinkritikern Jancis Robinson. Ett utmärkt val för nyåret.

creed santal original

Förra veckan nämnde jag Creed Santal Original som det självklara valet då det gäller nyårsparfym. Jag har inte ändrat mig på den punkten. En härligt mystik och orientalisk doft som går hem hos de flesta och som passar utmärkt till kvällens fester.

Join the Conversation

1 Comments

  1. says: Mikael Söderlund

    Vit smokingjacka är jättesnyggt, men bärs endast på sommarhalvåret. Bilden från dec 1934 måste haft ett kryssningstema! På varmare breddgrader kan den naturligtvis bäras oftare och har en längre säsong.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *