Nyårslöften och hur man håller dem

Min vana trogen har jag i år igen avlagt en hel del med nyårslöften. Några av de viktigaste har med hälsan och orken att göra och är enligt nedan nämnda. Hälsan är det viktigaste man har och tidvis under året har jag märkt att framförallt sömnbristen gjort att min kreativa sida gått förlorad. Mot ett piggare 2014!

  1.  Sov minst 7 timmar per natt
  2. I säng mellan 22 och 23 varje kväll
  3. Hälsosam kost, så mycket vegetariskt som möjligt. Färska råvaror.
  4. Minimalt med alkohol. Bli aldrig berusad.
  5. Träna mer målmedvetet.
  6. Avslappningsövningar och stretching varje kväll.
  7. Bli en bättre och trevligare arbets- och livskamrat.

Det finns dock en stor risk med dessa typer av nyårslöften.  De flesta studier visar att människor i allmänhet brukar ha svårt att hålla sig till sina nyårslöften och bli kvitt sina dåliga vanor. Troligen har detta till en viss del att göra med att man inte ställer den simpla frågan ”varför” i samband med varenda av dessa löften. Dessutom tenderar vissa av våra nyårslöften att bli aningen för allmänna. Hur mäter man t.ex. att jag blivit en trevligare arbetskamrat?

Varenda en av oss förstår säkert att ovan nämnda förändringar är sunda. Däremot kanske man inte lägger speciellt mycket tid till att fundera över vad dessa förändringar skulle få för konsekvenser i ens liv då det gäller hur man mår och vad man orkar med under en dag. I detta sammanhang fungerar det väldigt bra att visualisera sitt liv efter att man tagit i bruk dessa förändringar.

Åtminstone för min del fungerar det betydligt bättre ifall jag visualiserar mig själv som en piggare, mer livfull och bättre version av mig själv. Jag tar gärna hjälp av förebilder och deras leverne för att även hjälpa mig själv på min väg mot ett mer hälsosamt och piggare liv.

En annan viktig del i samband med uppgörande av nyårslöften är att sammanställa målsättningar för det nya året. Dessa får gärna understöda ovan nämnda löften och tjäna som motivationshöjare för dessa. Som alltid när det gäller målsättningar bör det även finnas en handlingsplan eller strategier för hur man skall nå dessa målsättningar.

Jag kommer i ett senare skede att återkomma till några av mina målsättningar. Bra målsättningar för ett nytt år bör vara mätbara, vara på en speciellt tidpunkt och/eller dessutom vara till hög grad påverkbara inom en skälig tidsrymd. Om förändringarna till för hög grad är beroende av andra eller innehåller en orealistisk tidsram är det en stor risk att man snabbt kommer att känna sig otillräcklig och att man därför kommer att ge upp i förtid.

I övrigt tycker jag att nyårslöften har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Alla steg som man på allvar tar för att göra sitt liv bättre är välkomna. Det visar att man har ambitioner till att göra livet bättre både för sig själv och andra.

I videon nedan finns lite påminnelser om vad som det lönar sig att satsa på då det gäller hälsa och välmående. En kombination av bra kosthållning, motion och vila är alltså det som gäller.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *