Nytt kapitel i berättelsen om ekens mystik från High Coast Whisky

I slutet av fjolåret lanserades kapitel tre i ekserien Quercus III Petraea från High Coast Whisky – en smakresa in i den europeiska bergeken Quercus petraea.

För att lagra vin och whisky används i stort sett fyra ekslag. Vanligast är den amerikanska viteken Quercus alba, men också den europeiska skogseken Quercus robur förekommer, och i mycket liten omfattning den asiatiska Quercus mongolica. Dessutom används den europeiska bergeken Quercus petraea. Dessa ek-arter har genetiskt olika DNA och utvecklar därför olika smaktoner när de möter ett vin eller en whisky.

Quercus petraea har en högre densitet, med tätare årsringar, vilket gör den mindre genomsläpplig och ger ett lägre utbyte av ek-laktoner. Den utvecklar en elegant och intensiv whisky med en kryddig pepprighet, inslag av hasselnötter och mandel samt kryddor som nejlika och muskot tillsammans med vanilj och rostade ektoner.

Till Quercus III petraea har vi hämtat eken från Ungern. Ungersk Petraea har fascinerat oss eftersom den ger smaker som är ovanliga i whiskyvärlden. Whiskyn blir med kryddiga och lite brända toner, en subtil sötma och en delikat lätt vitpeppar inbäddad i malt, rostad ek och nybakat rågbröd, säger masterblender Lars Karlsson på High Coast Whisky.

Quercus III petraea finns i Systembolagets tillfälliga sortiment, med artikelnummer 4035902 – främst i de större butikerna. Den kan även beställas till samtliga butiker.

Quercus III petraea är buteljerad i 7 781 flaskor à 50 cl med en alkoholhalt på 50,8 %. Whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad. Priset är 799 kronor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *