Nytt klockmärke vill demokratisera exceptionell mekanisk klocktillverkning

snygga mekaniska klockor bra priser

CODE41 är ett klockmärke som vill demokratisera schweizisk klocktillverkning genom att erbjuda exceptionella mekaniska klockor till mer överkomliga priser. På detta sätt vill varumärket erbjuda fans av fina klockor mer prisvärda alternativ till lyxklockor som hittills varit reserverade främst för de rikaste.

Den första upplagan av detta projekt såg dagens ljus i mars 2019. Det var då man valde att erbjuda total insyn i ursprung och kostnader och ge makt till gemenskapen. Nu tar man det ett steg längre genom att göra Fine Watchmaking tillgängligt för så många som möjligt.

CODE41 har som mål att skriva om reglerna och tänja på gränserna för traditionell klocktillverkning. Man är det första klockmärket i världen som inkluderar konsumenten i utformningen av sina produkter och som arbetar med ett crowdfunding-system.

Hur fungerar det?

snygga mekaniska klockor crowdfunding

Ett system med förbeställning online gör det möjligt att kontrollera både lager och distribution. Något som ger stora kostnadsbesparingar och därmed minimalt med påslag i slutpriset.

En annan viktig faktor är den gemensamma dimensionen. CODE41 gör designen av en mekanisk klocka till ett extraordinärt äventyr där alla kan delta. 

Hittills har mer än 500 000 medlemmar deltagit i skapandet av CODE41-modeller, från val av design till tekniska specifikationer till de färger som erbjuds vid förbeställningar.

När man väl har registrerat sig som medlem i CODE41-communityt (registreringen är gratis) är det möjligt att spela en aktiv roll i utvecklingen av produkterna.

TTO-märkning för total transparens

snygga mekaniska klockor crowdfunding

TTO-märkningen, Total Transparency on Origin, skapades av CODE41 i mars 2016. Syftet var att främja fullständig öppenhet för köparen när det gäller ursprung och kostnad för varje komponent i CODE41-klockor.

TTO-märkningen togs fram som kontrast till Swiss Made-märkningen. Syftet med Swiss Made-märkning är att bevara schweizisk expertis och var ursprungligen en bra sak. Tyvärr har den med tiden blivit gjort att branschen till stora delar saknar transparens, vilket kan göra det vilseledande för konsumenten.

delar i mekanisk klocka

I verkligheten har nämligen ett alltför stort antal klockor som märks med Swiss Made i själva verket boetter, urtavlor och remmar som tillverkats i Asien. När det gäller deras urverk kommer en stor del av komponenterna ofta från utlandet. Största delen av komponenterna hos klockorna från CODE41 kommer från Schweiz.

I praktiken åtföljs därför varje klocka som är märkt med TTO av en detaljerad beskrivning som motsvarar ett digitalt ID-kort, med all information om produktens ursprung, kostnaderna för komponenterna och det påslag som CODE41 tillämpar.

TTO-märkningen är öppen för alla klockmärken som vill ansöka om den, oavsett nationalitet. Det enda villkoret är öppenhet.

Klockorna i kollektionen

Code klockor

Varje kollektion från CODE41 utmärker sig genom en hög grad av kreativitet och innovation, vilket gör att varumärket idag har en egen plats i det schweiziska klocklandskapet.

X41 finns i tre exceptionella material – Sapphire, AeroCarbon och Titanium av klass 5. Förstklassiga material som återspeglar den starka, tekniska karaktären hos boetten och urtavlan. Varje modell erbjuds med ett brett utbud av utbytbara remmar.

X41 Sapphire

klocka i safir

För Edition 6 erbjuder X41 ett av de mest exklusiva och eftertraktade materialen inom klocktillverkning, safir. Det är mycket komplext material som tar längre tid att bearbeta än något annat material inom klocktillverkning. Detta i varje steg av produktionen, från bearbetning, polering, borrning, fram till och med montering.

klocka i safir

Det enda materialet i världen som är hårdare än safir är diamant och därför är det ett mycket krävande som inte tillåter några fel i design eller skärning. 

Safir har hittills bara erbjudits av ett fåtal märken inom finurmakeri och då till astronomiska priser. X41 har dock gjort allt de kan för att erbjuda detta exceptionella material till bästa möjliga pris.

X41 AeroCarbon

klocka i kolfiber

X41 AeroCarbon har en boett som är tillverkad av kolfiber med hög densitet och det används bland annat inom flygindustrin. Blocken som tillverkas på beställning för X41 består av över 300 lager. I processen har vart och ett av blocken placerats i ett 90 graders i förhållande till det föregående och är komprimerade under 10 bars tryck i en autoklavugn.

Denna process garanterar en exceptionell komposit som är 2,5 gånger mer motståndskraftig mot böjning än stål.

På grund av sin höga densitet är AeroCarbon dessutom vattentät utan att man behöver lägga till en titankammare. Detta är något som vanligen används ion klocktillverkning med mindre täta och mer porösa kolfiber.

X41 Titanium Grade 5

snygga mekaniska klockor i titan

Den som använt klockor i titan känner säkert till fördelarna. Hit hör bland annat att materialet är dubbelt lättare än stål.

För denna upplagan av klockor har X41 valt titan av klass 5 i stället för klass 2. Det är dyrare, men samtidigt mer motståndskraftigt mot repor och det ger också finare detaljer i finishen.

Var hittar man klockorna?

Du hittar klockorna online på https://code41watches.com där medlemmar även kan rösta, kommentera och ge sin åsikt om klockornas estetiska och tekniska element.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *