Nytt stjärnregn över Nordens restauranger

Det nordiska koket pa Daniel Berlins Vyn restaurang pa Osterlen. Restaurang kok i tra och skandinavisk inredning i denna guide michelin restaurang och hotell i Brantevik.

Det är den där tiden på året igen, när krögare antingen drömmer sig bort eller dryper av svett. När Michelin Guide delar ut sina stjärnor skapas eller ödeläggs hela karriärer. Så hur gick det då i år?

Två nya trestjärniga restauranger

Erik Vildgaard, fd gängmedlem, numera trestjärnig krögare med hustrun Tina. Foto: Jordnær

I Sverige fortsätter Frantzén att vara den enda trestjärniga restaurangen, men i både Norge och Danmark tog sig en restaurang till Michelins trestjärniga nirvana. Danska Jordnær blev den tredje danska restaurangen, under ledning av Erik Vildgaard – en man med ett minst sagt blandat förflutet i Köpenhamns undre värld och som dessutom är bror till Torsten Vildgaard, tidigare bl.a. sous chef och ”head of R&D” på noma.

I Norge fick Stavanger sin första trestärniga krog, RE-NAA, döpt efter kocken och ägaren Sven Erik Renaa. Totalt finns nu sex stjärnkrogar i Norden – Frantzén, Geranium, Maaemo, noma, Jordnær och RE-NAA.

Två stjärnor till Vyn

Daniel Berlins Vyn öppnade så sent som oktober förra året, på sydkusten i närheten av Simrishamn. Efter att ha lämnat Tranås där han drev Daniel Berlin krog med två stjärnor, och förlorat sin fru i cancer och blivit ensam pappa till tvillingar, är det förhoppningsvis en liten tröst för Berlin att nu få sina stjärnor tillbaka. Vyn ligger fantastiskt vackert, inrymt i vad som tidigare var bondgård och galleri.

Tre nya stjärnrestauranger i Stockholm

En nöjd Mattias Dahlgren kan räkna in ytterligare en stjärnkrog i portföljen. Foto: Grand Hôtel

Sist men inte minst plockade inte mindre än tre Stockholmsrestauranger hem sin första stjärna.

  • Celeste på Södermalm – systerkrog till Etoile, som även den har en stjärna.
  • Seafood Gastro – stjärnkrögaren Mattias Dahlgrens nya ”havsrestaurang” inrymd i Grand Hôtel
  • Dashi – den minimalistiska japanska restaurangen på Rådmansgatan som började sitt liv som pop up-restaurang

Det är tydligt att svensk matkultur mår riktigt bra

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *