Nytt världsrekord för Sigrid Hjerténs ”Iván i fåtöljen” – målningen såldes för 10,8 miljoner kronor

expressionism sigrid hjertén

På Bukowskis auktion Modern Art + Design som avslutades tidigare idag fick vi se ett fantastiskt pris för huvudnumret ”Iván i fåtöljen” av Sigrid Hjertén. Efter en lång och spännande budgivning med både svenska och internationella budgivare såldes denna för 10 761 428 SEK (10,8 milj).

Björn Extergren, chef intag- och försäljning på Bukowskis, säger följande om prestationen:

Det är glädjande att vi kan presentera ett nytt rekord för Sigrid Hjertén och Bukowskis. Vi har ett enastående team med specialister som samtliga har gjort ett fantastiskt jobb inför den här auktionen och vi är oerhört stolta över kvällens framgångsrika försäljning.

Målningen ”Iván i fåtöljen” av Sigrid Hjertén, med ram och allt. (Klicka på bilden för att betrakta alla detaljer i närbild) Foto: Bukowskis

Målningen är ett av Sigrid Hjerténs absoluta huvudverk, ”Iván i fåtöljen” från 1915, ett mästerverk som aldrig tidigare varit ute till försäljning. Verket föreställer ett av Hjerténs mest ikoniska motiv, ett verk som i våras gick att se i den kritikerrosade utställningen” Sigrid Hjertén – en mästerlig kolorist” på Prins Eugens Waldemarsudde. Utställningen blev även en enorm publiksuccé och Sigrid Hjertén räknas idag som en av det svenska modernistiska avantgardets frontfigurer.

Hjertén presenterade ett helt nytt måleri när hon kom hem från Paris, det var färgstarkt och expressionistiskt, banbrytande för sin tid. Hon var en målinriktad, dedikerad och intellektuell konstnär som höll fast vid sitt måleriska uttryck trots de utmaningar hon hade som kvinna, mamma och fru till den största stjärnan av alla, Isaac Grünewald, säger Andreas Rydén, chefsspecialist konst, Bukowskis.

Sigrid Hjertén i sin målarstudio. Foto: BukowskisLeave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *