Nytt världsrekord – Rolex Daytona ”Paul Newman” såldes för $17,752,500

Paul Newman Daytona världsrekord

Vilken spännande vecka för alla klockentusiaster! Som vi kunde meddela tidigare i veckan såldes en Omegas Speedmaster för ett världsrekordpris på Bukowskis Important Timepieces. Nu har vi fått ett nytt världsrekord när auktionen WINNING ICONS – Legendary Watches of the 20th Century hölls i New York igår kväll. Det nya världsrekordet för ett armbandsur som någonsin sålts på en auktion lyder nu på $17,752,500, vilket blir ungefär 148 641 029 kronor.

Det var knappast någon överraskning att ett världsrekord skulle slås. Förutom att Rolex Dayton ”Paul Newman” är den mest eftertraktade bland alla samlarklockor, som betingar höga priser oavsett auktion runtom i världen – var detta faktiskt en klocka som Paul Newman själv burit. Klockentusiaster har redan en längre tid försökt spåra just denna klocka  genom att använda sig av fotografier, men utan resultat. Redan på 1980-talet försvann denna klocka spårlöst och blev något av en legend.

Sedan dök den plötsligt upp tidigare i år, ungefär 30 år efter att den försvunnit och inte bara det – det blev snart klart att den skulle säljas på auktionshuset Phillips auktion i New York 26 oktober. Det innebar samtidigt att det var första gången klockan lämnade familjen Newman, nästan 50 år efter att den köptes som gåva till honom av hans fru Joanne Woodvard.

Woodward köpte klockan åt Paul Newman år 1968 under inspelning av filmen Winning, en film där även hon medverkade i. Klockan var något av en ”perfekt match” eftersom Rolex Daytona ursprungligen var designad med tanke på racingsporten.

Paul Newman älskade bilar och att köra fort, men eftersom han varit med om en allvarlig motorcykelolycka tidigare ville Woodward med klockan påminna honom om att köra försiktigt. Något som syns på baksidan av klockan där hon låtit ingravera ”Drive Carefully – me”.

Det fanns alltså alla ingredienser för att detta skulle bli en auktion där vi skulle få se ett nytt världsrekord.

Auktionen skulle heller inte göra någon besviken eftersom klockan igår såldes för $17,752,500 (148,641,029 SEK), vilket är en rejäl putsning av det tidigare rekordet på en Rolex Daytona på drygt $3,700,000 från tidigare i år.

Det välbevarade exemplaret som kännetecknas av karaktäristiska kvadrater i de tre små registerurtavlorna. Skådespelaren Paul Newman bar minst fem stycken Rolex Daytona under sin livstid, och till slut förknippades klockan så starkt med honom att den blev känd som Paul Newman.

Världsrekord Paul Newman Daytona

Foto: Ron Galella/Getty Images

Paul Newman med sin Rolex Daytona.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *