Nyupptäckt ryskt kejserligt porträtt såldes för 13,4 miljoner

Förra onsdagen sålde Stockholms Auktionsverk K.E. Makovskys magnifika porträtt av prinsessan Yurievskaya, den ryske tsar Alexander II:s andra gemål för 13,4 miljoner kronor. Det är den högsta noteringen för ett klassiskt verk i Sverige i höst.

Porträttet som målades 1880 visades senast vid XX11 utställningen i St. Petersburg år 1913. Målningen har sedan dess varit borta tills det i somras, mer än hundra år senare, upptäcktes i en våning i Stockholm. Efter en lång och spännande budgivning mellan flera internationella samlare såldes den historiska målningen för 13.400.0000 kr.

Tsar Alexander II och Prinsessan Yurievskaya med deras barn George and Olga.

Jekaterina Dolgorukova, även känd som prinsessan Yurievskaya, föddes 1847 i Moskva och dog 1922 i Nice. Hon var en rysk adelsdam och från år 1866 mätress (historisk benämning på älskarinna) till tsar Alexander II av Ryssland och från 6 juni 1880 till 1 mars 1881 hans morganatiska fru med titeln furstinnan Jurjevskaja.

Att äktenskapet var morganatiskt innebar hon inte fick titeln kejsarinna och barnen uteslöts från tronföljden. Förhållandet möttes alltså med starkt ogillande från tsarens familj.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *